woensdag 17 juni 2009

Véroniqe & Michel De Meyer - De creatieve kookbijbel

De hond begroet me blaffend – in het Frans kom ik later te weten – als ik de 250 m² grote en hoge studio van Véronique en Michel De Meyer in Beveren-Waas binnenstap. Het licht is gedempt, in het midden van de studio staat een grote tafel, waaraan we later zullen zitten. Het daglicht komt binnen via de deuren van de goed uitgeruste keuken waarin Véronique alle gerechten klaarmaakt die later door Michel worden gefotografeerd. Langs één wand staan muurhoge rekken met porselein, glazen, schalen, bestekken en allerhande stylingmateriaal. Ik kom binnen in het Walhalla van de kookboekenmaker. Ik word niet onthaald op varkensvlees en honingwijn, maar op kort aangebakken coquiles die op de opnametafel liggen te wachten tot Véronique Michels recente en haarscherpe opname op het grote beeldscherm goedkeurt. De taken zijn duidelijk. Véronique bedenkt de recepturen en werkt ze uit. Zij kookt ook alle gerechten die Michel fotografeert. Maar kookboeken maken doen ze samen, en dat is uniek. Ik ken geen enkel ander kookboekenduo van hetzelfde kaliber.

Samen zijn ze ook perfect tweetalig en ook dat is uitzonderlijk, en handig. Véronique schrijft en vertaalt zowel in het Nederlands als in het Frans en dat is een immens voordeel voor een kookboekenauteur. Zowel hun Franse boeken bij Flammarion als hun Nederlandse boeken bij Standaard Uitgeverij, Terra-Lannoo en Deltas komen uit één en dezelfde tekstverwerker. Dat scheelt natuurlijk een hoop onnauwkeurigheden en onhandige vertalingen, waarvan vertaalde boeken doorgaans bol van staan.

Bij Standaard Uitgeverij verscheen de afgelopen jaren een tiental van hun kookboeken waaronder Mosselen (2005), Aardappelen (2006), Wintergroenten (2007), Eieren (2007), Asperges (2007), Vis (2007), Varkensvlees (2007), Rundsvlees (2008) en Lamsvlees (2008). Uit dit indrukwekkende oeuvre plukte de uitgeverij de meest waardevolle recepten en stelde daarmee deze Creatieve kookbijbel samen. Ik telde 392 recepten die over acht hoofdstukken zijn verdeeld: aperitiefhapjes (38); soepen (31); voorgerechten en lunches (81); slaatjes (30); vis, schaal- en schelpdieren (51); vlees, wild en gevogelte (83); bijgerechten (40) en desserts (38).

Alle gerechten dragen zowel in tekst als beeld de onmiskenbare signatuur van het merk De Meyer. De receptuur is uiterst helder opgesteld met gevoel voor didactiek en organisatie. De ingrediëntenlijst is overzichtelijk en beheersd. De fotografie en de styling zijn van een constante, hoge kwaliteit en vertonen een eenheid, ook al werden de beelden oorspronkelijk voor verschillende publicaties gemaakt. Anders dan bij dergelijke publicaties en kookbijbels van andere auteurs is er in deze uitgave wel degelijk aandacht voor de lay-out, de fotografie en het spel met witruimte. Het resultaat is een aangenaam kookboek waarin ook rustig kan worden gebladerd en gekeken.

Een bespreking van de recepten uit dit boek is haast onmogelijk. Het rijke aanbod omvat klassiekers uit de Vlaamse, Franse, Mediterrane en Oosterse keuken en nieuwe creaties die hierop zijn geïnspireerd; snel-klaar-gerechten en recepten die wat tijd en voorbereiding vragen; vegetarische schotels en vlees-, vis- en wildgerechten; pasta’s, pizza’s, quiches, soepen, salades, stoofschotels, stamppot, wok, gefrituurde gerechten, brochettes enz. Het alfabetisch register op recept en het register op hoofdingrediënten achteraan het boek zijn handige wegwijzers. Ik had nog graag een inleiding gezien over het hoe en het waarom van dit boek en over de makers en een summiere verantwoording van de recepten met algemene verwijzingen naar de vorige uitgaven van Véronique en Michel De Meyer. Maar een bijbel mag ook altijd een tikje mysterie bevatten.

Met De creatieve kookbijbel in huis kan je meer dan een jaar lang elke dag een ander gerecht op tafel zetten zonder daarbij in herhaling te vallen. Dat daarbij resoluut werd gekozen voor een mooie boekverzorging waarbij de fotografie zijn rol kan spelen, doet alleen maar recht aan het duo De Meyer.

[Edward Vanhoutte]


Titel: De creatieve kookbijbel
Auteur: Véronique De Meyer
Fotografie: Michel De Meyer
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2009
Collatie: 720 pp. – ill.
ISBN: 978-90-02-23271-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: