vrijdag 19 juni 2009

Nicoline Duinker-Joustra - Calorieëntabel

Bent u te dik? Dan vecht u tegen calorieën. Bent u te mager? Dan vecht u om calorieën. Bent u op het juiste gewicht? Dan kan het handhaven van dit gewicht ook een calorieëngevecht zijn.

Met deze openingszinnen verwelkomt diëtiste Nicoline Duinker-Joustra de gebruikers van deze calorieëntabel die inmiddels al aan zijn vierendertiste druk toe is en om en bij het miljoen exemplaren heeft verkocht. Duinker-Joustra publiceerde eerder de boeken Kijk op koolhydraten (Inmerc, 2006) en Kijk op calorieën en joules (Inmerc 2005) waarin ze de beginselen van de voedingsleer uit de doeken doet en waarin ze van heel wat voedingsmiddelen analysecijfers geeft van eiwit, vet en koolhydraten en bijzonderheden met betrekking tot ijzer, kalk, vitamines, vetzuren, voedingsvezels en zoetstoffen. Van deze boeken zijn al meer dan 1,2 miljoen exemplaren verkocht, wat op zijn zachtst gezegd indrukwekkende verkoopscijfers zijn. Maar als je bedenkt dat verschillende bedrijven zoals Montignac en Weight Watchers rond het principe van koolhydratenbeheersing en calorieëncontrole wereldwijd zakelijke succesverhalen schrijven met miljoenenomzetten, zijn dergelijke verkoopscijfers beter te begrijpen. Nog nooit is de mens zo compulsief met gewichtbeheersing bezig geweest als vandaag. Aan de ene kant is er de gefotoshopte beeldvorming in de media die ons een ideaal voorschrijft en aan de andere kant zijn de calorieën de laatste decennia alsmaar goedkoper geworden. In zijn boek In defense of food (Een pleidooi voor echt eten. Manifest van een eter, Arbeiderspers, 2008) analyseert Michael Pollan hoe het zo ver is kunnen komen dat er momenteel bij vele Amerikanen zowel verschijnselen van ondervoeding als van overvoeding worden gevonden.

Deze Calorieëntabel die eerder verscheen onder de titel Calorieën en Joulestabel is precies wat hij pretendeert te zijn: een alfabetisch gerangschikte tabel van meer dan 5.000 producten die in ca. 7.500 items worden uitgsplitst. Melk wordt bijvoorbeeld uitgesplitst in 29 items waaronder magere, halfvolle en volle melk, maar ook biestmelk, chodolademelk (mager, halfvol, vol en light); fruitmelk, karnemelk etc. Van elk product wordt de grootte van de standaardportie of de verkoopseenheid vermeld en het overeenkomstig aantal calorieën. Daarbij komt nog een vermelding van het aantal calorieën per 100g/ml van het product. Eigenlijk gaat het hier telkens om kilocalorieën, vandaar de afkorting kcal, maar die term wordt tegenwoordig nog weinig gebruikt. Hetzelfde geldt voor het begrip joule dat de internationale eenheid van energie is en dat wordt gebruikt om de voedingswaarde, dat is de energie, van levensmiddelen uit te drukken: één calorie is 4,18 joule. In tegenstelling tot de vorige drukken van deze tabel werden in deze herziene en vermeerderde versie de joules achterwege gelaten. In de tabel zijn de kcal. door middel van kleuren in 7 groepen ingedeeld zodat de gebruiker in een oogopslag kan zien of iets veel of weinig kcal. bevat. De kleurlegende wordt telkens onderaan elke bladzijde afgedrukt, wat handig is bij de consultatie van de tabel.

In de inleiding geeft Duinker-Joustra wat basisinformatie: de dagelijkse behoefte aan calorieën voor verschillende soorten mensen, richtlijven voor het gewicht van volwassen personen, een overzicht van het energieverbruik bij verschillende activiteiten en enkele tips voor een goeie omgang met calorieën.

Voor wie verantwoord met calorieën wil omgaan, is de Calorieëntabel van onschatbare waarde. Ook voor voedingsprofessionals is dit een standaardboek. Wie zijn dagelijkse opname van calorieën wil analyseren en op basis van deze tabel zijn of haar eigen dieet wil uitzetten heeft echter heel wat rekenwerk voor de boeg. De hele tabel moet beslist voor de auteur en voor collega-diëtisten en voedingsdeskundigen beschikbaar zijn als een gebruiksvriendelijke computerapplicatie of een eenvoudige spreadsheet. De vraag is dan waarom die niet bij dit boek werd geleverd. Dat was pas handig geweest.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Calorieëntabel
Auteur: Nicoline Duinker-Joustra
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2009
Collatie: 136 pp.
ISBN: 978-90-6611-628-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: