maandag 15 juni 2009

Jelle Temmerman - Het vuur van Jelle. Aan tafel in d’Hoogeschool

Jelle Temerman won samen met zijn moeder Micheline de eerste reeks van de immens populaire reeks Mijn restaurant!. Als trouwe kijker van het Australische origineel My restaurant rules dat enkele jaren geleden op de lifestylezender Vitaya liep, bezwoer hij zijn vriendin dat, als er ooit een Vlaamse versie van het programma zou worden gemaakt, hij zou deelnemen en winnen. En zo gebeurde het precies. Om iets meer kans te maken geselecteerd te worden, schreef hij zich niet in met zijn vriendin, wat een te logische combine zou zijn, maar met zijn moeder Micheline die in avondonderwijs hotelschool volgde. De rest is geschiedenis.

Jelle’s restaurant d’Hoogeschool aan het Hogeschoolplein in Leuven is ondertussen een jaar open, en de timide jonge kok van toen is opengebloeid tot een zelfzekere chef die samen met zijn vriendin leiding geeft aan een tiental personeelsleden en tussendoor ook nog eens jureert voor het Vitaya programmma Kookstrijders België-Nederland. Micheline neemt haar vroegere job aan de VUB weer op en verdwijnt uit het dagelijkse beeld.

Met d’Hoogeschool kreeg Temmerman het voorbije jaar de kans om zijn eigen keuken verder uit te puren en zakelijk een nieuwe weg in te slaan. Het gastronomische restaurant verhuisde in april 2009 naar de bovenverdieping van het pand en serveert enkel nog een ontdekkingsmenu van 4, 5 of 6 gangen. Op de gelijkvloerse verdieping opende Temmerman een nieuwe zaak met de toepasselijke naam Le Bistro. Hier serveert Temmerman enkele klassiekers uit de bistro-keuken: garnaalkroketten, paté met brood, zeetong, paling in ’t groen, hoevekip in twee diensten, rundstartaar à la minute of onglet, al dan niet met versgesneden frieten, huisgemaakte kroketten, of echte puree. Veel van deze klassiekers zijn in dit boek terug te vinden.

In Het vuur van Jelle, dat Jelle Temmerman naar verluidt eigenhandig heeft geschreven, vertelt de auteur een persoonlijk verhaal dat doordrenkt is van passie en liefde voor het vak, zijn restaurant, eerlijke producten, en het belangrijkste van al: zijn gezin. Het boek opent met een vriendelijk woordje van Peter Goossens en onmiddellijk worden we geconfronteerd met het echte werk. In ongeveer een bladzijde – Ferran Adrià heeft daar welgeteld 528 pagina’s voor nodig – schetst Temmerman een dag in het restaurant. Daarna beschrijft de auteur hoe zijn passie voor koken, voor zijn gezin en voor zijn restaurant ontstond en groeide. In de volgende teksten beschrijft de jonge chef zijn karakter, geeft hij toelichting bij zijn inspiratie en creativiteit, geeft hij ons een rondleiding achter de schermen van het restaurant, vertelt hij over de verbouwing van Le Bistro, geeft hij en passant nog wat voedingstips voor wie jonge kinderen heeft, droomt hij over de toekomst en leren we hem kennen als muzikant en jongleur. Voor de lezer heeft hij ook heel wat tips in petto die hij presenteert als zijn gouden regels. En vooraleer we aan de recepten toe zijn, leren we ook welke messen, keukenmateriaal en keukenapparaten we zeker in huis moeten hebben.

Jelle Temmerman neemt drie soorten recepten op in zijn boek: vijftien basisrecepten zoals voor mayonaise, gastrique, bisque en brood; achttien recepten van d’Hoogeschool; en vijf recepten van Le Bistro. Dat eerlijke producten centraal staan in Temmermans keuken, wordt mooi weerspiegeld in de organisatie van de recepten van d’Hoogeschool. Er worden telkens drie recepten gegeven met garnalen, coquilles, paling (en ja, de paling in ‘t groen staat erin), mango, en eieren en melk. Tussendoor staan er ook nog drie recepten ‘met kliekjes’. De drie recepten die Temmerman in het boek Mijn restaurant! publiceerde, staan trouwens ook in dit boek.

Het vuur van Jelle is een leesboek geworden met leuke recepten en culinaire infotainment. De teksten zijn vlot geschreven en Temmerman weet zijn lezers te boeien die over een gezonde human interest beschikken. De Nobelprijs Literatuur zal Temmerman er evenwel niet mee winnen, maar dat is ook zijn bedoeling niet, evenmin als het zijn bedoeling is om in de Michelingids potten te breken. Mocht hij toch in aanmerking willen komen voor de Nobelprijs voor de kookkunst, een ideetje dat hij terloops lanceert in dit boek, dan gaat hij best te rade bij de Zweedse en niet de Noorse Academie (p.12). Dit is met stip het beste spin-off product van het programma Mijn restaurant!

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het vuur van Jelle. Aan tafel in d’Hoogeschool
Auteur: Jelle Temmerman
Fotografie: Andrew Verschetze & Joris Devos
Uitgeverij: Davidsfonds
Jaar: 2009
Collatie: 156 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5826-631-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: