woensdag 22 juli 2009

Anna de Leeuw & Helen Poolman - Het pure eten van Raw Food

Als eten een ideologie wordt, dan haak ik af. Dit boek beweegt zich duidelijk op de grens die believers en non-believers van elkaar scheidt, terwijl de gerechten die in dit boek worden gepresenteerd gewoon moeten worden beoordeeld op hun smaak. Punt.

De link tussen het eten van rauw voedsel en spiritualiteit wordt onomwonden gepropageerd door de auteurs en inleiders van dit boek die zweren bij de term ‘raw food’ en daardoor aansluiting zoeken bij een internationale beweging die afkerig staat tegen het verhitten van voedsel boven de 40°C. Daardoor zou raw food veel vitamines, mineralen en enzymen bevatten die anders met het kookproces te niet worden gedaan. Dat zal voor een aantal fruit- en groentensoorten, noten, zaden, kruiden, specerijen en scheuten zeker het geval zijn, maar op welke wetenschappelijke gronden deze beweringen zijn gebaseerd, wordt nergens in dit boek vermeld. Een Zweeds-Ecuadoriaans onderzoek gepubliceerd in Nature in 2002, bijvoorbeeld, toonde aan dat het lichaam bij de verwerking van ongekookte gekauwde wortelen slechts 21% van het alfa- en het betacaroteen opneemt, terwijl dat bij gekookte en gekauwde wortelen 27% is, en wanneer de wortelen gestoofd werden in olie liep dat op tot 39%. Experimenten met een mechanische maag aan het Britse Institute of Food Research bevestigden deze resultaten. Opmerkelijk, want deze alfa- en betacarotenen zijn essentiële anti-oxidanten zijn die het risico op de ontwikkeling van bepaalde types kanker en chronische ziektes kunnen beperken. In Het pure eten van Raw Food beweren Poolman en De Leeuw nu net dat vitamine A – dat het lichaam zelf aanmaakt uit betacaroteen – verloren gaat bij het kookproces.

In het boek wijzen Poolman en De Leeuw ook niet op de gezondheidsrisico’s die het eten van rauwe groenten met zich mee kunnen brengen. De Annals of Internal Medicine publiceerde een Amerikaanse studie gepubliceerd die aantoonde dat rauwe scheuten van bonen, kolen, soja, alfalfa en andere groenten gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en Escherichia coli. Reden genoeg voor de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om een waarschuwing uit te vaardigen tegen het eten van rauwe scheuten. Verder is er bij alle rauwe groenten van een koude bodem een bepaald risico op bacteriën die teniet wordt gedaan door verhitting. Wist je overigens dat champignons worden gekweekt op (gesteriliseerde) paardenmest die een goede bacteriële voedingsbodem biedt? Verhitten is dus de boodschap. Een holistische benadering van het thema raw food – toch dé methode van de energetische voedingsleer, yoga, meditatie of spiritualiteit – had dit boek wat meer in evenwicht kunnen brengen.

Maar zoals gezegd, het zijn vooral de gerechten in dit boek die moeten worden beoordeeld op hun compositie en smaak. En daarmee zit het wel ongelofelijk snor. De vierenzeventig gevarieerde recepten uit dit boek bulken van creativiteit en spreken het volledige smakenpallet aan. Door gebruik te maken van een aarsenaal aan keukenapparatuur – het fornuis en de oven zijn immers overbodig geworden – worden verschillende texturen gecreëerd die tot spannende en kleurrijke combinaties leiden: pure sappen uit de sapcentrifuge, fluweelzachte sauzen en dressings uit de blender, krokante wraps en koekjes uit de dehydrator en smakelijke versnijdingen met de mandoline, de juliennesnijder, de spiral slicer, de rasp of de zester. Het boek geeft recepten voor fruit- en groentensappen, smoothies en notenmelk, soepen, sauzen, tapenades, crackers, notensnacks, ontbijten, salades, sushi’s, voorafjes en zoetigheden. De heldere foto’s van Anna de Leeuw geven reliëf en textuur aan de recepten die soms verbazend eenvoudig zijn en een andere keer weer tamelijk bewerkelijk. Vooraan het boek staan naast de inleidingen van beide auteurs, uitleg over de voorraadkast, keukengerei, kiemen en het drogen van voeding. Er is een thematisch overzicht op de recepten, maar een index op ingrediënten ontbreekt.

Het pure eten van Raw Food is een puik vormgegeven boek (met leeslint) dat gefundenes Fessen is voor de believers. De non-believers vinden er toch een grote variatie aan aantrekkelijke gerechten in die als bijgerecht bij of als alternatief voor de gewone maaltijd kan worden geserveerd. Zeker het ontdekken waard, en te consumeren met gezond verstand.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het pure eten van Raw Food
Auteur: Helen Poolman
Fotografie: Anna de Leeuw
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2009
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8989-061-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: