maandag 6 juli 2009

Marie Chemorin - Baklava. Zoetigheden uit duizend-en-een-nacht

Je kent ze wel. Die mierzoete gebakjes die druipen van de honing en waar je overmoedig een aantal stuks van bestelt terwijl je weet dat je er maar eentje van op kan. De bekendste van deze Oosterse lekkernijen is de baklava, een specialiteit uit Turkije, Griekenland, Tunesië en Libanon. De basis is filodeeg met een steeds variërende vulling die meestal noten bevat. Baklava wordt warm of koud gegeten met een verfrissend en traditioneel glaasje muntthee. Maar het Midden-Oosten, en voor een stuk ook de Mediterrane wereld, kent meer zoete lekkernijen. Dit boekje verzamelt er negenentwintig.

Terwijl de Nederlandstalige titel slechts refereert aan één soort gebak, vermeldt de originele Franse titel van dit kook- en bakboekje twee zoetigheden: Loukoums, gazelles & Cie (Marabout, 2006). Lokum of Turks Fruit en sneeuwwitte gazellehoorntjes met amandelen zijn inderdaad samen met baklava de meeste gegeten snoeperijen uit het Oosten. Maar ook makroutes, kadaïf, sfenzj en amandelsoep zijn niet onbekend. Heel wat van deze zoete hapjes zijn trouwens eenvoudig te bereiden en vereisen enkel wat meng-, rust- en baktijd. Elk recept in dit boek vermeldt die ook voorbeeldig. Bovendien is de receptuur goed vertaald uit het Frans en zijn de recepten over het algemeen goed te volgen. Alleen de categorisering van de recepten is wat ongelukkig en komt wat willekeurig over. Terwijl de recepten in een toevallige volgorde staan, krijgt elk recept een label dat hen in verschillende categorieën onderbrengt: beroemde klassiekers, eenvoudige recepten, verleidelijk lekkers, kleine hapjes, eigen creatie, hartige creaties en verse vruchten met honing. Die onderverdeling raakt natuurlijk kant noch wal.

De recepten zijn zeker het ontdekken waard voor wie van zoet houdt, maar er is ook één hartig gerechtje opgenomen en met de hoeveelheid honing, suiker etc. kan je natuurlijk altijd wat experimenteren. De ‘eigen creaties’ van de auteur zijn de minst geslaagde omdat die teveel invloeden van overal willen combineren in wat onvermijdelijk een zwaar resultaat oplevert. Van elk gerecht is een scherpe foto opgenomen met een repititief karakter. Kortom, een leuk boekje in deze Becht-reeks voor de gepatenteerde zoetekauw.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Baklava. Zoetigheden uit duizend-en-een-nacht
Auteur: Marie Chemorin
Fotografie: Hiroko Mori
Uitgeverij: J.H. Gottmer / Becht
Jaar: 2009
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1244-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: