Appeltaart moet zowat de meest gegeten taart zijn in onze contreien. En dat is niet eens verwonderlijk. Appels zijn al decennialang hét basisfruit bij uitstek en zijn het hele jaar rond verkrijgbaar. Na de pluk worden ze in enorme koelcellen met een absoluut minimum aan zuurstof in comateuze toestand gebracht zodat ze een jaar lang gereanimeerd en kraakvers kunnen worden verkocht. Vanuit Australië en Nieuw-Zeeland worden appelen ingevoerd die net een half jaar later worden geoogst dan onze binnenlandse. Rond het Middelandse zeegebied wordt dan weer geëxperimenteerd met de kweek van nieuwe variëteiten.
Appeltaart of -gebak is ook makkelijk te bereiden. Met een restje appelmoes en kant-en-klaar bladerdeeg is een flapje zo gevuld. Met boter, bloem, eieren , suiker en enkele appeltjes op voorraad is een appelcake een kwestie van mengen, snijden en bakken. Geen wonder dus dat appeltaart en -gebak zo vaak op tafel staat en dat de geur of de aanblik ervan herinneringen oproept aan moeders en grootmoeders.
Zelf ben ik nogal fan van de friszure smaak en de stevige textuur van de Boskoop of de Goudrenet, maar zowat alle appelvariëteiten kunnen worden gebruikt voor taart en gebak. Als je werkt met appels die hun sap bij het verhitten snel verliezen, moet je wel een extra opvanglaagje voorzien zodat het deeg nog mooi droog kan bakken. Vandaar dat er tussen de vulling en de bodem dikwijls een laagje koekkruimels, gemalen noten of frangipan wordt gelegd.
Voor dit leuke boekje hebben Anaïsa Buchner en Jasmin Schults die zich De dames in de keuken noemen, achtentwintig recepten verzameld en uitgeschreven. Zes ervan hebben ze geleend en dat vermelden ze ook netjes achterin het boek. Eén recept komt van Patisserie Holtkamp in Amsterdam en een ander is de appeltaart die je ten voordele van twee kindertehuizen in Mexico kan proeven op de high tea parties van de Stichting Guadelupe. Zoals zowat de helft van de taarten uit dit boek bevatten deze beide taarten ook een snuf kaneel. Maar de recepten uit dit boek tonen ook aan dat appels met heel wat meer kunnen worden gecombineerd. Zo zijn er recepten voor appel-gembertaart, appel-ananasclafoutis, apple & pecan pie, appel-frambozencrumble en appel-geitenkaastaart. Die laatste kan perfect bij een brunch of als lunchgeregecht worden gegeten want de zoete appel transformeert hierin als perfecte begeleider voor de frizsure en hartige smaak van de geitenkaas. De recepten zijn helder en overzichtelijk opgesteld en een paginagrote foto van Sascha Schalkwijk brengt het eindresultaat in beeld. De inhoudsopgave aan het begin van het boek geeft een volledig overzicht van de inhoud en verwijst je onmiddellijk naar het gezochte recept.
Dé appeltaart bestaat natuurlijk niet, dat stellen Schults en Bruchner al meteen duidelijk in hun eerste recept. Wat volgt is dan een uitnodiging om de platgetreden paden te verlaten en je eigen favoriete appeltaart te ontdekken.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Appeltaart
Auteur: Jasmin Schults & Anaïsa Bruchner
Fotografie: Sascha Schalkwijk
Uitgeverij: J.H. Gottmer / Becht
Jaar: 2009
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1248-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten