vrijdag 3 juli 2009

De Koekjesfee - Feestelijke taarten, cupcakes & koekjes

Voor de verjaardag van mijn kinderen maken we altijd samen chocolade-vanille cupcakes die ze naar hartelust mogen versieren met glazuur en suikerspikkels. Zo’n zelfgemaakte traktatie is leuker uitdelen in de klas dan gekocht gebak. Om alles zo vers mogelijk te houden maken we die cakejes doorgaans de avond voor de verjaardag, wat op zich wat organisatie vergt met een voltijdse baan en kids die toch niet te laat in bed mogen liggen. Dit jaar viel het boek Feestelijke taarten, cupcakes & koekjes net op de dag voor de verjaardag van mijn jongste in de bus. Toen ik thuiskwam, had die het boek al helemaal doorgenomen en was hij overtuigd van zijn keuze. Naar school zou hij de zwaarden, schilden en stoere ridderkoekjes meedoen en voor zijn verjaardagsfeestje zou er beslist een schateiland-taart op tafel staan. Dat het toch maar weer chocolade-vanille cupcakes zijn geworden ligt niet aan mijn kookkwaliteiten, die overigens prima zijn, maar aan mijn matige belangstelling voor knutselen en schilderen met voedingswaren en aan de tijd die je toch wel nodig hebt om een beetje resultaat te hebben. Over die schateiland taart heb ik zelfs geen enkele seconde getwijfeld. Ik heb een echte lekkere taart gemaakt die tot de laatste kruimel werd opgesmikkeld.

Begrijp me vooral niet verkeerd. Voor wie een zwak heeft voor het decoreren van taarten, cupcakes en koekjes is dit een fantastisch boek. De auteur die schuilgaat onder het pseudoniem ‘De Koekjesfee’ is overigens zeer onderlegd in deze materie en ze geeft haar kennis via workshops door aan wie de knepen van het vak wil leren. Via haar website dekoekjesfee.be kan je een workshop boeken, of je kan koekjes, cupcakes en taarten bestellen voor alle gelegenheden. Wie om materiaal of ingrediënten verlegen zit, kan natuurlijk via haar webshop het nodige aanschaffen, en op het forum wordt er vrolijk heen en weer gepost over het decoreren van gebak. Over de dame die achter de koekjesfee schuilgaat, weten we alleen dat ze Karen heet en hof houdt in Hasselt.

Het eerste deel over koekjes opent met twee basisrecepten en een spoedcursus decoreren met eiwitglazuur en suikerpasta. Vervolgens komen zesentwintig creaties aan bod – van zonnige teenslippers en bikini’s over stoere dino’s en piraten tot ijsige sterren en schaatsen. Bij elke creatie hoort een foto van Frank Croes en een uitgeschreven werkwijze die goed te volgen is. De sjablonen om de koekjes uit te snijden zijn trouwens achteraan het boek meegeleverd (maar in mijn exemplaar op hun kop ingebonden). Hetzelfde concept werd toegepast op het tweede deel over cupcakes waar drie basisrecepten en een summiere inleiding tot het decoreren van cupcakes dertien creaties voorafgaan. Bij de beschrijving van de decoraties gaat er veel aandacht naar het stap-voor-stap toelichten van het modelleren van suikerpasta. Bij het deel over taarten krijgen we zeven basisrecepten voor taarten (waarbij het aantal eieren voor de gele cake met roomkaas op p. 127 werd vergeten) en twee recepten voor vullingen. Daarna volgt een workshop taarten vullen en bekleden en een uitleg hoe je stapeltaarten maakt. De zeven gedecoreerde taarten die volgen zijn beeldig, maar in wezen niet meer dan gevulde biscuit met een bewerkelijke decoratie die niet bedoeld is om op te eten – dat laatste bekent de koekjesfee zelf op haar forum. Achteraan het boek vind je nog een verklarende lijst met benodigheden en nog wat handige overzichtjes over de hoeveelheid suikerpasta die je nodig hebt om een taart te bekleden en hoeveel stokjes je nodig hebt om taarten te stapelen.

Feestelijke taarten, cupcakes & koekjes is een mooi en praktisch hobbyboek voor wie zelf gebak wil decoreren of inspiratie zoekt bij de creaties van de koekjesfee. Een kookboek is het echter niet. Daarvoor zijn er te weinig recepten opgenomen die smaakbepalend zijn. Alle aandacht in dit boek gaat naar de decoraties, het materiaal en de technieken. En dat was wellicht ook het hele concept. Maar ik blijf lekker met de kinderen chocolade-vanille cupcakes maken met glazuur en suikerspikkels.

[Edward Vanhoutte



Titel: Feestelijke taarten, cupcakes & koekjes
Auteur: De Koekjesfee
Fotografie: Frank Croes
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2009
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 978-90-02-23272-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: III

3 opmerkingen:

Driek zei

Leuk Artikel/boek, de koekjesfee.
Wil er best een linkje op mijn nieuwe site voor zetten ( http://taart-bestellen.blogspot.com/ ), laat het me maar weten..
Groetjes..

Driek zei

En je kan het boek en taart zo goed verkopen hoor!
Let me now!







By taart/

taart bestellen zei

Leuke website!