maandag 4 januari 2010

Onno Kleyn en Karin Luiten - Culinaire kalender 2010

Toen ik het internet afspeurde naar informatie over de Culinaire kalender 2010, werd onmiddellijk duidelijk dat hij een enorm verkoopsucces was. Op tientallen websites las ik dat de kalender al voor de eindejaarsgekte was uitverkocht. Mij bleef dat ongeluk bespaard.

Karin Luiten en Onno Kleyn hebben opnieuw hun beste kokkerellende beentje voorgezet om culinaire liefhebbers te plezieren. Karin Luiten is een fervente blogster die kookworkshops organiseert. Onno Kleyn is de keukenprins van dienst. Hij schrijft over eten en wijn in de Volkskrant en verschillende toonaangevende tijdschriften waarvan Delicious vermoedelijk het bekendste is.

De kalender geeft je 365 dagen lang dubbelzijdig lekkerleesplezier in de vorm van leerzame feitjes, handige tips, verrassende citaten én fijne recepten. Vooral aan dat laatste durft het bij de meeste foodcalendars al eens te ontbreken. En wat meer is: de gaartijden kloppen, ook al geen evidentie meer. Als je de richtlijnen van de kalender opvolgt, gebruik je de keukentijd optimaal. Bij uitzondering verblijf je langer dan een halfuur achter het fornuis, zonder inbegrip van de voorbereiding wel te verstaan. Ook op dit vlak wordt het de lezer comfortabel gemaakt. Ieder recept wordt opgesplitst in een deel voorbereiding en een deel à la minute. Dat wil niet zeggen dat de kalender altijd de gemakkelijkste weg kiest. Kleyn en Luiten vertikken het bijvoorbeeld om poeder in hun gerechten te gebruiken. Beide auteurs hebben ook iets tegen gourmet, en daar kan ik ze alleen maar gelijk in geven. Hun grootste bezwaar is niet dat de vettige walm in je moeders gordijnen gaat zitten, maar simpelweg dat je allerhande variatie op eenheidsworst krijgt. Snobby argumentatie? Wat dacht je dan van hun exquise truffelalternatief. Met plezier wordt er de zachte prijs van 63 euro gepind om 50 gram zwarte wintertruffel te bemachtigen. Er wordt zelfs via het internet besteld. Beter te duur dan niet te koop, nietwaar.

Ook verbaal kan je smullen. Op gedichtendag vind je poëzie van Bart Moeyaert terug. Maar ook multimediale registers werden opengetrokken. Zelf kwam ik niet meer bij van het lachen na het bekijken van een you-tube filmpje van 'Knolraap en lof, schorseneren en prei'. Dit levenslied van Doctorandus P. is volgens de auteurs dan ook een echte meezinger.

Ik heb echter het meest gegrijnsd om de opening; tegen alle ethiek in doet de kalender ons op 1 januari beloven meer te roken. Als we het blaadje omdraaien wordt duidelijk dat het hier om de promotie van rookovens gaat. De volgende dag wordt er dan weer toepasselijk een gerechtje opgenomen over gerookte makreel. Die cliffhangers deden me denken aan de estafetterecepten uit Alles uit de kast van Luiten. Als in een verhaaltje vliegen de morgens en gisterens de lezer hier om de oren. En helaas zijn kalenderblaadjes niet opgewassen tegen veelvuldig heen en weer geblader van nieuwsgierige lezers. Een ding staat vast: voor 2010 begon, heb ik al aardig met smaak gescheurd. Meer van dat graag!

[Femke Vandevelde]


Titel: Culinaire kalender 2010
Auteur: Onno Kleyn en Karin Luiten
Tekeningen: Karin Luiten
Uitgeverij: Spectrum
Jaar: 2009
Collatie: geen paginering, 368 pp.?
ISBN: 978-90-4475-0557-0
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: