vrijdag 5 februari 2010

Marjolein Bastin - Koken met Vera

Vera de Muis woont in een blauw huisje waar haar vriendjes altijd welkom zijn. Vooral als ze begint te kokerellen en wel wat hulp kan gebruiken. Het winterkoninkje Kipje legt af en toe een eitje waarmee pannenkoeken, een omeletje gezond of honing-wentelteefjes worden gemaakt. Vera’s kleine muizenpop Popje weet alles over pindanoten en weet altijd raad bij problemen. Saar, de hond van Vera, lust wel kattentongen en als er kaas wordt gebruikt in de keuken, dan is Frits muis zeker in de buurt. Maar het kan ook aan Vera zelf liggen, want Frits is een klein beetje heel veel verliefd op haar. Bianca, Vera’s nicht uit de deftige stad, komt ook wel eens op bezoek, en dan komt er altijd iets lekkers uit de keuken. Wie ook nog komt aanlopen, -kruipen of -vliegen zijn Lieveheersbeest, Mevrouw Hommel, Mevrouw Goudhaan en Eekhoorn. En allemaal helpen ze mee kokerellen met Vera in haar blauwe huisje.

In dit nieuwe boek van Vera de Muis, laat Marjolein Bastin alle gekende figuren uit de Vera-verhaaltjes op bezoek komen. Elk bezoekje is een verhaaltje waarin een recept verwerkt zit. Op het eerste gezicht is deze integratie van lees- en kookboek een origineel concept, maar dat is meteen ook de zwakte van het boek. Als voorleesboek schiet dit boek te kort. De recepten die in de dialogen tussen Vera de Muis en haar vriendjes worden verwerkt, leveren nu niet meteen de spannendste avonturen op en kunnen kinderen weinig boeien. Maar ook als kookboek is dit boek moeilijk met kinderen te gebruiken. Net omdat de recepten worden verwerkt in verhaaltjes, zijn ze niet echt overzichtelijk. Wie de receptuur stap voor stap probeert te volgen, mist dan weer de samenhang van het verhaaltje. Mossel noch vis dus, maar wel heel leuk gedaan.

De tekeningen van Marjolein Bastin zijn zeer mooi en tillen dit boek naar een hoger niveau. Vooral voor jongere kinderen is dit dus ook een kijkboek. Het (afwasbare) foamkaft en het leeslint zijn praktisch en voegen een tikje luxe toe. De eenenveertig recepten zijn divers en gaan van zoete koekjes, cake, pannenkoeken en broodjes tot broodbeleg, gezonde gerechten, toetjes en drankjes. Er is een apart hoofdstukje gewijd aan decemberrecepten waarmee je zo de Kerst in huis haalt.

Koken met Vera is een zeer mooi vormgegeven Marjolein Bastin-boek dat ergens tussen lees- en kookboek in hangt, maar als concept niet overtuigt. Het zal de Vera de Muis-fans worst wezen. Ik onhoud vooral het Bastin-woord voor ratatouille, namelijk rutjeflutje. En één nieuw woord per boek, dat is toch ook al mooi.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Koken met Vera
Auteur: Marjolein Bastin
Illustraties: Marjolein Bastin
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Jaar: 2009
Collatie: 93 pp. - ill
ISBN: 978-90-5116-100-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 6+

Geen opmerkingen: