maandag 1 februari 2010

Linda Collister - Bakbijbel. Heerlijke recepten voor brood-cakes-koekjes en taarten

De originele versie van De Bakbijbel heeft wereldwijd 500.000 exemplaren verkocht. En volledig terecht, moet ik er meteen aan toevoegen.

Naast recepten geeft Collister hierin beknopte informatie over het nodige bakplezier. Onmisbaar op dit gebied zijn volgens haar de volgende spullen: een oventhermometer, anti-aanbakpapier, ovenvormpjes,... Maar ook zij speelt sporadisch vals door een elektrische keukenmachine en een foodprocessor in te schakelen voor het zwaardere werk. Eiwitten kloppen en brooddeeg kneden besteedt iedereen immers graag uit handen, vooral wanneer er tijdsdruk mee gemoeid is.

Wie op zoek is naar ellenlange informatie over het ontstaan van de opgenomen gerechten is eraan voor de moeite. Dit is duidelijk een no-nonsense kookboek waarin ieder woord zorgvuldig is geselecteerd. Er staat geen woord te veel in, en ook ‘foute’ woorden moeten eraan geloven. Zo wordt een mythe als ‘bewaar chocolade in de koelkast’ met verve ontkracht. Chocolade gaat immers zweten als je het daarna op kamertemperatuur serveert.

Een handig extraatje van het kookboek is dat er tips over aanpassingen worden gegeven. Zo legt Collister behendig uit hoe je van een perentaart een appeltaart kan maken. It’s magic!

Collister stelt zo hoog mogelijke eisen aan haar producten. De chocolade moet zo puur mogelijk zijn. Maar Collister is niet naïef: ze staat het gebruik van droge gist toe bij gebrek aan verse gist. Ook legt ze zich niet toe op één specifiek type gerecht. Zo bakt ze zowel voor-, hoofd- als nagerechten. Als digestief wordt er bijvoorbeeld biscotti met kaneel en rozijnen gemaakt. Als hoofdgerecht worden voornamelijk broden opgenomen. Met een speciale vermelding voor het grof volkorenbierbrood. Afgesloten wordt er met donkere chocoladecakes die niet noodzakelijk zwaar op de maag hoeven te liggen.

Qua fotografie wordt er ingezoomd op de gerechten, in die mate dat de textuur van de gerechten op de voorgrond treedt. Dit zorgt ervoor dat geen enkele ‘imperfectie’ onopgemerkt blijft voor het oog van de lezers. Maar net de gaten en de ruwkorreligheid maken de foto’s artistiek. Zoals dat tegenwoordig wel vaker gebeurt, horen bij de recepten foto’s van de concrete ingrediënten (bijvoorbeeld van een omgevallen pot karwijzaad, een lepel olie, brokken chocolade, …). De gerechten worden dus eenvoudig maar des te mooi in beeld gebracht.

Dit boek is misschien niet de absolute bakbijbel, maar het gaat toch al de juiste richting uit. Om echt een standaardwerk te worden, staat er echter te weinig echt klassiek gebak in. Er missen ook te veel soorten deegbereidingen (bladerdeeg) wil je van een nieuwe bakbijbel kunnen spreken. Maar dit heeft dan weer als voordeel dat het boek niemand afschrikt in de keuken: het bevat genoeg gemakkelijke gerechten, en de minder voor de hand liggende gerechten maakt Collister aanschouwelijk met stapsgewijze en doorzichtige informatie. In het algemeen is dit dus een zeer goed boekje – dit zeg ik met oog op het formaat. Dat ik het meeneem wanneer ik op verplaatsing nog eens wat gebak uit mijn mouw moet toveren, staat nu al vast.

[Femke Vandevelde]


Titel: Bakbijbel. Heerlijke recepten voor brood-cakes-koekjes en taarten
Auteur: Linda Collister
Fotografie: Patrice de Villiers, Martin Brigdale, Peter Cassidy, Debi Treloar, Nicky Dowey, Vanessa Davies, Jean Cazals, Christine Hanscomb, Jeremy Hopley, William Lingwood, David Munns, Craig Robertson, Ian Wallace
Uitgeverij: Tirion
Jaar: 2009
Collatie: 239 pp.
ISBN: 978-90-439-0784-2
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Originele uitgave: Baking Bible (Ryland, Peters & Small Ltd, 2004)

Geen opmerkingen: