Celia is bijna jarig en samen met haar mama bakt ze koekjes in veel verschillende vormen: een olifant, een rups, een maantje, een raceauto en een kerstboom met een sterretje. Als de koekjes klaar zijn, gaan ze in een trommel en is het bedtijd. Geen tijd meer voor een koekje voor het slapengaan. Maar daar weet Celia wel raad mee. Om middernacht komt ze stiekem uit haar bedje om van de heerlijke koekjes te smullen, maar net als ze een hap wil nemen, gebeurt iets heel geks. De koekjes komen tot leven en proberen haar te waarschuwen. Koekjes zijn immers gemaakt van meel van tarwe en dat bevat gluten. Celia heeft dat woord nog nooit gehoord. De koekjes vertellen haar dat ze geen gluten mag hebben, want dan krijgt ze pijn in haar buik. Gluten uit tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut maken kleine wondjes in haar dunne darm en dan wordt ze ziek. Gluten zitten niet alleen in brood en koekjes, maar ook in macaroni, lasagne, cakejes, snoepjes, sommige ijsjes en ook pizzas. Celia moet er van huilen. Dan kan ze geen lekkere dingen meer eten! Maar niets is minder waar. Met ander meel kan je immers even lekkere dingen maken waar ze geen buikpijn van krijgt. Boos geworden slaat Celia alle goede raad en waarschuwingen in de wind en schrokt ze alle koekjes op. Dan gaat ze naar bed, maar slapen kan ze niet. Ze heeft buikpijn en sit de hele nacht op de wc. De volgende morgen laat mama Celia onderzoeken door een hele aardige dokter die haar uitlegt dat ze ziek geworden is door gluten. Dat kent Celia al. En wat de dokter verder nog vertelt, hebben de koekjes haar ook verteld. Die koekjes waren echt heel slim. Samen met mama koopt ze glutenvrij meel om nieuwe koekjes te maken die haar niet ziek maken en waarvan haar vriendjes van smullen op het verjaardagsfeestje. Celia geeft haar vriendjes de recepten mee en ze beloven dat ze voortaan altijd eten zonder gluten voor haar zullen maken. Zo blijft Celia gezond.
In 2009 bezocht Prof. Dr. Chris Mulder van de Vrije Universiteit Amsterdam een Chileens coeliakiecongres (spreek uit seu-lia-kié). Bij de Fundación Convivir vond hij er dit boekje dat glutenintolerantie uitlegt aan kinderen. Samen met de Vlaamse en Nederlandse Coeliakie Verenigingen en uitgeverij Inmerc zorgde hij er voor dat het magische verhaal van Celia en de levende koekjes ook aan Nederlandstalige kinderen uitlegt wat glutenintolerantie is, wat het doet en hoe je die ongemakken kan vermijden.
Dit (voor)leesboek met een verhaal van Beatriz Rojas en kleurrijke tekeningen van Carolina Schütte, die nergens in het boek wordt vermeld, spreekt kinderen van vier tot tien jaar aan. Maar ook hun families en begeleiders op school en in het verenigingsleven vinden baat bij het boek en kunnen het verhaal gebruiken om aan andere kinderen uit te leggen wat coeliakie is. Na het eigenlijke verhaal staan nog glutenvrije recepten voor koekjes, cake, chocoladetruffels en kaasstengels. Helemaal achteraan wordt nog uitgelegd hoe het spijsverteringsstelsel werkt.
Celia en het Koekjesfeest is een absolute must have voor begeleiders van kinderen die geconfronteerd worden met glutenintolerantie en vragen van kinderen hierover. Het boek toont aan dat glutenintolerantie of coeliakie helemaal niet erg hoeft te zijn. En erover (voor)lezen al helemaal niet.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Celia en het Koekjesfeest
Auteur: Beatriz Rojas
Illustraties: Carolina Schütte
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2010
Collatie: 56 pp. – ill.
ISBN: 978-90-6611-649-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 4-10 j
Oorspronkelijke uitgave: Celia y la fiesta de las galletas (Alfaguara, Chili, 2009)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten