dinsdag 23 februari 2010

Samantha Loman - Sweet! By Sam. Supervrolijke gerechten, ook voor kids met voedselallergie!

Slechts twee procent van de volwassenen en drie procent van de kinderen hebben naar schatting te kampen met voedselallergie. Dat is een aandoening waarbij het immuunsysteem reageert op een vreemd eiwit – een allergeen. Een diagnose stellen is niet altijd even eenvoudig en moet door een allergoloog worden gedaan. Het gevolg is dat naar schatting 5 tot 20 procent van de mensen denken allergisch te zijn, terwijl ze dat niet zijn. Twee van de drie diagnoses van koemelkallergie zouden bijvoorbeeld onterecht zijn. Steeds meer mensen hebben echter een verhoogde gevoeligheid voor een bepaald bestanddeel uit voeding, of hebben een tekort aan een bepaald enzym zoals bijvoorbeeld lactase, wat lactose-intolerantie veroorzaakt.

Terecht of onterecht, allergisch, intolerant, of pseudo-overgevoelig voor voedsel, het fenomeen beïnvloedt rechtstreeks het dieet van veel kinderen en volwassenen, die uit bezorgdheid bepaalde voedingsmiddelen mijden. Gluten, tarwe, kippenei, koemelk, noten, pitten, zaden, pinda’s, soja, kleurstoffen en allerhande haar- en steenvruchten zijn de meest frequente voedingsmiddelen waarvoor overgevoelige kinderen (en volwassenen) moeten oppassen. En dat kan stigmatiserend werken. Bij traktaties of op kinderfeestjes krijgen kinderen met voedselovergevoeligheid in het beste geval iets anders of moeten ze zelf iets meebrengen van thuis. Nochtans is het een kleine moeite om zich even te informeren over de overgevoeligheden in de groep en op basis daarvan feestelijke traktaties te maken voor iedereen. En dit boek is daarbij een perfecte gids.

In Sweet by Sam! verzamelt, fotografeert en illustreert de Nederlandse illustrator-fotograaf-designer Samantha ‘Sam’ Loman drieënvijftig uitgewerkte receptenideetjes voor feestelijke gebeurtenissen. Bij elk recept geeft ze apart aan welke allergenen ze bevatten, van welke allergenen het recept vrij is, en of er een eventueel alternatief bestaat. Dit is niet alleen superhandig maar meteen ook een terechte kritiek op kookboeken die normaliter weinig of geen rekening houden met voedselintoleranties of -allergenen.

Er staan grosso modo twee soorten recepten in dit boek: recepten waarbij er effectief wordt gesneden, gemengd, geklopt, geroerd, verwarmd of gebakken; en recepten waarbij er vooral wordt geknutseld. Met die laatste recepten maakt Loman haar intrede in de wereld van de fooddesign. Enkele recepten zoals de aardbeientulp, het meloenmonster en het fruittuintje zijn duidelijk kunstzinniger dan het doorsnee voedselgeknutsel en komen aardig in de buurt van wat Marije Vogelzang de voorbije jaren heeft getoond. Het passend grafisch ontwerp en de leuke illustraties – beiden van Loman – versterken het effect van de fotografie. Waar een detail werd gefotografeerd, toont een kleinere foto het totaalbeeld. Ook dat is typerend voor de zorg die Loman aan het boekconcept heeft besteed.

Voor alle duidelijkheid, Sweet by Sam! is geen boek met allergie-vrije recepten. Het boek biedt op een doordachte en frisse manier een hoop inspiratie en informatie aan voor wie rekening wil houden met de voedselovergevoeligheden van kinderen. De meeste van de recepten in dit boek zijn trouwens ook perfect met kinderen uit te voeren.

Sam Loman voegt met dit boek een nieuw wapenfeit toe aan haar inmiddels indrukwekkende portfolio. Check it out op www.justsam.nl en www.sam-illustraties.nl.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Sweet! By Sam. Supervrolijke gerechten, ook voor kids met voedselallergie!
Auteur: Samantha Loman
Fotografie: Samantha Loman
Uitgeverij: Uitgeverij Kluitman
Jaar: 2009
Collatie: 125 pp. – ill.
ISBN: 978-90-206-9142-9
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 5+

1 opmerking:

Anoniem zei

Heey Sam!

Ik ben Milou
en heb ook een voedsel allergie,
voor koemelk en lactose.
Mijn vader heeft Sweet By sam gekocht omdat ik van koken houd.
Ik vind de Kokos Koekjes die in dat boek staan heel erg lekker!
Die maak ik heel vaak!
Daaag!