maandag 31 januari 2011

Sonja van de Rhoer - Margriet kookboek. Het complete basiskookboek

Een compleet basiskookboek moet erin slagen de lezer een goede basis aan te bieden. Met die basis kan hij vervolgens verder aan de slag om zijn gasten wat lekkers voor te zetten. Maar de consequenties kunnen ook verder reiken. Immers; met een goede basis kan je een goede kok worden. Uitweiden over de gevolgen van een slechte basis, lijkt me bij deze overbodig.

Zelfs met de overvloed van recepten (600) slaagt Sonja van de Rhoer er zelden in om een gerecht correct en helder weer te geven. In het Margriet kookboek gaat ze uit van de volgende categorieën: soepen, sauzen, eieren, kaas, vis, vlees, groeten en salades, aardappelen, pasta en rijst, hartige taarten, desserts, gebak en brood. Ingrediënten genoeg om er toch ergens iets bijzonders mee te doen. Had je gedacht!

Vaak kloppen de bereidings- en gaartijden van de recepten niet; om asperges gaar te krijgen, zou je ze zo maar liefst vijftien minuten in een kokend soepje moeten onderdompelen. Voor baby- of bejaarden misschien de meest geliefkoosde manier van dineren, maar toch niet voor wie koken een warm hart toedraagt. Andere basics die worden onderuitgehaald; soepballetjes die zonder ei en paneermeel worden vervaardigd, visfumets zonder citroen, … Bij de desserts vinden we vanilleijs zonder dooier, en leren we sabayon met behulp van een magnetron te maken. En het gaat maar door: soezen worden gevuld met slagroom, vanillesaus bevat maïzena. Het is bijna absurd hoeveel onwaarschijnlijke fouten er in dit kookboek staan.

Ook de kwaliteit van de ingrediënten zet niet meteen tot smullen aan. Poire belle hélène wordt bijvoorbeeld met peer uit blik vervaardigd. Soep bevat diepvriesgroenten. Sauzen worden gebonden met maïzena in plaats van met bloem, waardoor ze een wel erg lijmige structuur hebben. Kant en klare bouillonblokjes - hoewel er in de inleiding bij de soepen wordt beweerd dat de blokjes van uitstekende kwaliteit zijn - konden natuurlijk niet ontbreken in het Margriet kookboek. Degelijke fonds ontbreken helaas des te meer.

Het kookboek is gedrukt in een schreefloze letter, de ingrediëntenlijstjes zijn met een groene letter weergeven. In het boek zijn geen foodfoto’s te vinden, ook de illustraties houden zich op de achtergrond; zo gaat het van een schimmig mannenfiguur die een worst in de pan draait tot een kokette dame die een vis triomfantelijk boven het hoofd houdt.

Dat er noch steeds kosten en moeite worden gestoken in het heruitgeven van het Margriet kookboek, slaat me met verstomming. Al kan ik me best inbeelden dat het kookboek in de jaren ’60 een betere standaard bood. Logisch ook: pakjessoep bestond toen nog niet. En alleen al uit pure bibliofilie, wil je de oorspronkelijke ‘Margriet’ in je kast hebben.

Aan de huidige ‘Margriet’ wil ik liever niet te veel woorden vuil maken. Het is geen standaardboek, en je doet er je gezin dan ook geen plezier mee. Als je het kookboek echter al in je kast hebt staan, stel ik voor dat je het stante pede uit je keuken kiepert. Onmisbaar is dit kookboek zeker niet. In de keuken ben enkel jij dat – naast je inspiratie. En die laatste verdient gewoon een beter muze.

[Femke Vandevelde]


Titel: Margriet kookboek. Het complete basiskookboek
Auteur: Sonja van de Rhoer
Tekeningen: Edith Buene
Uitgeverij: Van Dishoeck, Uitgeverij Unieboek
Jaar: 2010
Collatie: 624 pp.
ISBN: 978-90-475-1650-7
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I

2 opmerkingen:

Corné Beerse zei

Tja, dit vraag om een reactie. Zelf heb ik het margriet-kookboek van eind '80, begin '90. Daarin staan voor de huishoud keuken zeer waardevolle recepten en ook hints, tips en aanwijzingen. Natuurlijk is het geen beroeps-kookboek voor restaurant-koks. Ook ik mis het recept van banketbakkersroom, gebaseerd op rauwe melk. Het is tenslotte een huishoud-kookboek die het met huishoud middelen van 'deze' tijd moet doen.

Corné Beerse zei

Mijn vraag is: Staat het recept van een gekookt ei er nog steeds in? En dan de mogelijke variaties, to pocheren toe.