maandag 21 maart 2011

Angie Dudley - Cake Pops. Meer dan 40 recepten voor onweerstaanbare lollycakes

Of het een even grote rage wordt als cupcakes is moeilijk te voorspellen. Amerika is echter al volledig in de ban van de Cake Pops nadat Angie Dudley te gast was bij de drukbekeken The Martha Stewart Show. Eenvoudig gesteld zijn cake pops gedecoreerde balletjes van met glazuur vermengde cakekruimels op een stokje. Omdat je ze in alle vormen kan modelleren en voor elke gelegenheid kan decoreren, komen ze altijd en overal van pas. Het vergt wel wat handigheid om de verschillende varianten van Cake Pops te kunnen maken, maar er is alvast al één troost: je moet er niet voor kunnen bakken.

Een bakboek waarvan elk recept steevast begint met: 'Bak de cake volgens de aanwijzingen op de verpakking' wordt doorgaans meteen doorverwezen naar de afdeling oud papier of naar het departement 'om prentjes uit te knippen'. Toch ben ik niet ongevoelig voor het enthousiasme waarmee Angie Dudley allerlei gekheids op een stokje pleurt en wil ik het boek nog een kans geven.

Het is hoogst amusant om te zien hoeveel moeite Dudley zich getroost om een ordening aan te brengen in vier transformaties van propjes cake-en-glazuur-mengsel. Ten eerste zijn er de cakebolletjes: hapklare balletjes van met glazuur vermengde verkruimelde cake, bedekt met een laagje gesmolten candy melts. Ten tweede zijn er de cupcakebonbons. Hiervoor vul je eerst een pralinevorm voor ongeveer de helft met chocolade candy melts waarin de balletjes cakemengsel worden geduwd. Nadat het suikerlaagje is opgesteven en de bonbons zijn ontvormd kunnen ze worden gedecoreerd met nog meer decoratiesuiker. Steek je een cakebolletje op een stokje en boetseer je er wat aan, dan worden het cupcake pops, cakelollies zeg maar, en als je een cakebolletje eerst wat bewerkt zodat het op een cupcake lijkt, dan zijn het cupcakepops. Simpel toch? Overigens zijn zowel de cakebolletjes als de cakebonbons simpele varianten van de alomgekende petits fours die een kleine klasse hoger spelen.

Het boek is mooi uitgevoerd in een handige ringband die mooi openvalt op de knutseltafel. Omwille van het concept bulkt het boek wel van de herhalingen waar overigens alleen een kookboekenrecensent die het boek van kaft tot kaft uitleest last van heeft.

Mijn enthousiasme voor dit boek is omgekeerd evenredig met het enthousiasme dat Dudley in dit boek tentoonspreidt. Ach, als gimmick bij een of ander feestje kunnen ze nog wel. Om echt een volwassen publiek aan te spreken hadden er nog wat andere voorbeelden mogen bijzitten, want het blijft toch allemaal wat braafjes in de kleutersfeer, zoals bij de meeste boeken over cupcakes. Maar er bestaat zeker een afzetmarkt voor.

Voor wie het schilderen op zijde beu is, bij wie heel het huis volhangt met glasraampjes en wie uitgekeken is op cupcakes, kan met dit boek een nieuwe hobby opstarten. Zesenveertig uitgewerkte voorbeelden tonen je hoe je het smeuïge mengsel omvormt tot robots, kevertjes, puppy's, beertjes, pompoengezichtjes, kalkoenen, malle mummies etc. etc. Omdat duidelijk de voorkeur wordt gegeven aan kant en klare ingrediënten, is er alleen wat teken- en decoratietalent nodig om tot een bevredigend resultaat te komen. Voor de echte dapperen staan achteraan het boek wel nog twee echte recepten voor cake en vier voor glazuur en crème.

Als deze rage echt doorbreekt, dan is dat alleen maar positief voor de volgende generatie die getraumatiseerd door zoveel suikergeknutsel resoluut zal kiezen voor de terugkeer naar de klassieke quatre-quarts.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Cake Pops. Meer dan 40 recepten voor onweerstaanbare lollycakes
Auteur: Angie Dudley
Uitgeverij: Becht
Jaar: 2011
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1319-8
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Cake Pops: Tips, Tricks, and Recipes for More Than 40 Irresistible Mini Treats (Chronicle Books LLC, 2010)

Geen opmerkingen: