maandag 7 maart 2011

Ravinder Bhogal - Spatels & Stiletto’s. 160 onweerstaanbare gerechten om jezelf – en anderen – mee te verwennen

‘Of je nu een diva, dondersteen of carrièretijger bent’, zo luidt de inleidende flaptekst, ‘Spatels & Stiletto’s is je nieuwe beste vriendin in de keuken.’ In dit boek zouden we 160 verwenreceptjes moeten terugvinden. Nemen we de proef op de som dan merken we dat een exotische en ondeugende Ravinder Bhogal de cover siert. Goed begonnen dus. En dat mag best letterlijk opgevat worden: Spatels & Stiletto’s. 160 onweerstaanbare gerechten om jezelf – en anderen – mee te verwennen is het debuutkookboek van Bhogal. Eerder presenteerde ze een documentaire op BBC2, ‘The Great British Curry Trail’, waarin ze de Britse en Indische keuken met elkaar verzoent. Het kookboek vertrekt vanuit dezelfde opzet.

De vormgeving is strak en stijlvol. In het boek vind je veel hippe foto’s die de voeten en benen van Bhogal in de kijkers zetten. Spatels & Stiletto’s is in dit opzicht een lifestylekookboek à la Donna Hay – met als doelpubliek de moderne vrouw. De tien hoofdstukken zijn ingedeeld op ‘mood’ – het kookboek koppelt aan ieder cruciaal moment in het leven (schoonouders op bezoek, gebroken hart, werklunch, katerdagje, …) een geschikt recept. Maar dan zijn er nog die spatels waarop Bhogal beoordeeld moet worden.
Eerst nog dit: de vertalers en het eindredactieteam hebben niet altijd even goed werk geleverd. Zo ben ik er niet van overtuigd dat de kracht van de oorspronkelijke titel Cook in boots terug te vinden is in het Nederlandse equivalent Spatels en stiletto’s. Bovendien gebruikt Bhogal Jersey Royals-aardappelen voor een aardappelsalade, terwijl die soort hier niet/moeilijk verkrijgbaar is. De taak van de coördinerende redacteur bestaat erin op zoek te gaan naar een alternatief. Met een Corne de Gatte kom je bijvoorbeeld al een heel eind.

Wanneer ze haar eigen versie van het oer-Britse fish and chips presenteert, gaat Bhogal nogal de mist in. Ze spoelt de aardappelen, waardoor die hun zetmeel verliezen – en de frieten bijgevolg minder bruin afbakken. Verder worden de aardappelen eerst gekookt, terwijl het beter is ze in de frituur te pocheren. De frieten worden tevens warm gehouden in de oven, waardoor ze slap worden. In dit geval was het beter om het recept van grootmeester Ramsay op te volgen. Dezelfde Gordon Ramsay trouwens die haar in The F Word tot talent bombardeerde en haar zo aan een carrière als tv-chef hielp.

Hoewel de auteur van oorsprong Indisch is, heeft het kookboek een diverse, internationale stijl. Bhogal schittert voornamelijk in eigen keuken: de burgers met chili-ananassalsa en masalachips zijn naast eenvoudig en goedkoop vooral verrassend en lekker. Ook de kruidige en zoete kardemomkoekjes zijn naast typisch Indisch verrukkelijk.

Vegetariërs worden niet vergeten; die biedt ze auberginepakketjes met geitenkaas aan. Uitblinken doet ze echter het meest met haar nagerechten; we vergeven haar maar al te graag de grote hoeveelheid vanille bij de kopjes chocolademelk. En van de bananencake met chocoladestukjes laten we geen kruimeltje over.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over haar gevoel voor stijl. Bhogal is een fashionista. Croco-motieven, gouden muiltjes, tijgerpanty’s, velvet- of lak exemplaren met palletjes erop, Miu Miu, Louboutin, …

Dat ze met haar debuutkookboek een tweede plaats bij de Gourmand World Cookbook Awards wegkaapte, mag weinig verbazen. Vrouwen die met een knipoog recepten kunnen uitschrijven, sexy paraderen en onderwijl stevig doorroeren in pot en pan, zijn vrouwen naar mijn hart. Jij zou als kok ook nog een plekje moeten vrijhouden voor je nieuwe vriendin.

[Femke Vandevelde]


Titel: Spatels & Stiletto’s. 160 onweerstaanbare gerechten om jezelf – en anderen – mee te verwennen
Auteur: Ravinder Bhogal
Fotografie: Jason Lowe
Uitgeverij: Kosmos
Jaar: 2010
Collatie: 304 pp. – ill.
ISBN: 978-90-2154-901-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Cook in Boots (HarperCollins Publishers Ltd., 2009)

Geen opmerkingen: