vrijdag 25 maart 2011

Alisa Morov - Cupcakes. Elke dag feest

Nu weet ik het zeker. Er bestaan drie benaderingen van cupcakes. De meeste boeken op de markt hebben het helaas over de eerste benadering waarbij de kleurrijke en veelal kinderlijk aandoende decoratie helemaal centraal staat. De cake zelf wordt daarbij het beste gemaakt van kant-en-klare deegmix om zo snel mogelijk aan het knutselen te slaan. Prettig om naar te kijken, die cupcakes, maar weinig spannend in de mond. Bij de tweede benadering staan de smaken van de cake en de topping centraal, en wordt het beestjes-en-gezichtjes-knutselen gemeden. Hierbij komt men tot originele combinaties waarbij de spanning tussen de smaak van de artisanaal gemaakte cake en de even artisanaal gemaakte topping voor de sensatie zorgt. De derde benadering is eerder zeldzaam en combineert de tweede met een volwassen interpretatie van de eerste. Zeer geslaagde voorbeelden hiervan zijn terug te vinden in het mooie en stijlvolle boek Sweet Stuff. Trendy Cupcakes van Karen Van Winkel en Henny Waalwijk.

Cupcakes zijn luchtige eenpersoonscakejes die in een papieren vormpje worden gebakken en die een smakelijke afwerking krijgen. Niets meer, maar ook niets minder. Alle andere benaderingen die de kwaliteit en de smaak van de cake ondergeschikt maken aan de visuele attractie, zijn excessen die niets met bakken of de keuken te maken hebben. Niet dat er iets mis is met het mooi decoreren van kant-en-klare cake en het knutselen met suiker als hobby of met de boeken die deze thema's behandelen, maar het zijn geen kook- en/of bakboeken en dat zouden de uitgevers ook eens moeten beginnen snappen.

In Cupcakes elke dag feest, grijpt de in Frankrijk wonende Amerikaanse Alisa Morov terug naar de basisdefinitie van de cupcake. In het boekje presenteert ze twaalf basiscupcakes en vijftien chiquere varianten, samen met nog wat basisrecepten en tips voor het bakken van cakejes, het maken van glazuur en fondant en het werken en bewaren van suikerpasta. De cupcakes op de mooie foto's zien eruit alsof je ze zelf kan maken, en dat is een verademing in cupcake-land. En de combinaties zijn voor echte mannen en vrouwen in plaats van voor kinderen: chili-chocoladecupcakes, pompoencupcakes met specerijen en glazuur van esdoornsiroop, cupcakes van groene thee met glazuur van roomkaas en witte chocolade, kardemoncupcakes, of cupcakes met melkconfituur. Alhoewel ik geen zoetemond ben, mag je er van elk een voor mijn neus zetten.

Dit boek besteedt duidelijk meer aandacht aan de bereiding van de cake en de toppings dan aan de garnering en versiering van de cakes. En zo hoort het ook. Geknutselde cupcakes zijn mooi om naar te kijken, maar artisanaal gemaakte cupcakes met goede ingrediënten en doordachte smaakcombinaties zijn zo veel interessanter!

[Edward Vanhoutte]


Titel: Cupcakes. Elke dag feest
Auteur: Alisa Morov
Fotografie: Deirdre Rooney
Uitgeverij: Good Cook Pulishing
Jaar: 2010
Collatie: 74 pp. – ill.
ISBN: 978-90-7319-194-5
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Cupcakes (Marabout/Hachette: 2009)

Geen opmerkingen: