maandag 28 maart 2011

Elle Eten - Pasta en risotto

Risotto is tegenwoordig een degelijk culionderwerp. En een lekker pastaatje gaat er altijd in, nietwaar. Bij ELLE Eten vonden ze die combinatie al reden genoeg om beide lekkernijen in een Italiaans geïnspireerd boekje te bundelen.

Het eerste hoofdstuk van Pasta en risotto handelt over p… euh over risotto dus. Jammer dat de recepten die hierin worden opgenomen pure rijst- in plaats van risottorecepten zijn. Perzische pilav, Com rang en rijst op zijn Spaans zijn stuk voor stuk lekkere en mooi gepresenteerde gerechten, maar staan wat verloren in een hoofstuk waarin risotto centraal hoort te staan.

Kijken we uitgebreider naar de receptuur van bijvoorbeeld risotto primavera met dragon, valt ons meteen op dat de brocolliroosjes 7 min. gebakken worden, net voldoende om de groente van kleur, smaak en vitaminen te beroven. Volgens dit recept zou je alle groentjes apart moeten koken, terwijl je wonderen doet voor de smaak als je de groenten in de risotto gaart. Ook op andere vlakken is er geen sprake van een typisch Italiaanse risotto; er wordt geen witte wijn aan toegevoegd, en de typische mantecatura (doorkloppen met boter) ontbreekt. In het recept van risotto met pompoen wordt de rijst verder 25 min. platgekookt – terwijl het voor een risottorijst toch cruciaal is om al dente te zijn.

In het pastagedeelte zien we de overcooked items te vaak terugkeren. Hier worden de groene kruiden te vaak en te lang meegebakken.

Echte Italiaanse klassiekers hoef je er ook niet te verwachten. Zo ben het hele boek lang blijven wachten op een goed recept voor carbonara, putanesca of vongole, tot ook mijn geduld opraakte. Mij geen probleem dat er vaak een eigen twist aan de klassiekers wordt gegeven, maar maak dat dan wel duidelijk. En doe niet alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je gruyère-kaas op je lasagna strooit. Waar dan weer het verschil in recept zit tussen de hoofdstukken pasta klassiek en pasta modern is mij ook nog niet helemaal duidelijk, al denk ik dat het iets te maken heeft met de Oosterse toetsen die in het hoofdstuk ‘modern’ de kroon spannen.

Wat wel zeker is, is dat het pastadeeg voor ravioli buitengewoon goed is. Eindelijk een boek dat het simpele ingrediënt ‘water’ in zijn beschrijving opneemt en vele thuiskoks een zenuwinzinking bespaart door de pastavellen goed stevig te maken.

Heb je plannen om een foodie te ontvoeren? Vertrouw dan niét op dit kookboek als je sterkste wapen. Pasta en risotto heeft misschien wel enkele leuke gerechten, maar bevat te veel fouten om van een kwalitatief eindproduct te spreken. Wat nu? Bereid zelf je risotto met merg en zwarte truffel, en haal op je eigen verantwoordelijkheid die Italiaanse vreugdekreten in huis.

[Femke Vandevelde]


Titel: Pasta en risotto
Auteur: Elle Eten
Receptuur: Diversen
Fotografie: Diversen
Uitgeverij: Terra Lannoo
Jaar: 2010
Collatie: 159 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8989-302-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Oorspronkelijke titel: Pasta et risotto (Éditions Glénat, 2010)

Geen opmerkingen: