woensdag 16 maart 2011

Mirjam van der Rijst & Marcel van Driel - Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 (Paperback)

De prijs is altijd een argument bij de aankoop van een (kook)boek. Alleen de echte liefhebber verkiest de duurdere hardback boven de paperback-editie, maar krijgt dan ook een beter afgewerkt boek. Een hardback heeft doorgaans genaaide katernen die mooi openvallen bij het lezen van het boek en een harde kaft al dan niet met stofomslag en soms met leeslint. Een paperback heeft naast een snel kreukende slappe kaft gesneden bladzijden die tegen een rug zijn geplakt. Bij een wat dikker boek wordt die rug dan 'gebroken' bij het openen, wat natuurlijk nefast is voor de levensduur van het boek. Bij kookboeken valt het verschil tussen een hardback en een paperback al bij al nog mee. Vanwege de grote afzetmarkt en dus de gegarandeerde verkoopcijfers, worden kookboeken onafhankelijk van de verdere afwerking van het boek, quasi altijd in gebonden versie aangeboden. Een geplakt kookboek zou wel erg onhandig zijn in de keuken.

Ik begin deze recensie niet voor niets met een reflectie op de afwerking en de bindwijze van boeken. Immers, Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 van Mirjam van der Rijst en Marcel van Driel dat nu in een paperbackeditie op de markt komt, werd in 2008 uitgegeven in een mooie hardbackeditie mét leeslint. Toch nog altijd iets chiquer, vooral omdat het hele concept draait rond fotografie, vormgeving en styling. Dat de hardback-editie goed heeft verkocht en dat er zeker een markt is voor deze paperback die de helft van de originele versie kost, speelt hierbij zeker een rol. Maar de lezer moet er ook de helft van de ervaring voor inleveren. De hardback-editie uit 2008 neem ik traag ter hand en doorblader ik met respect voor de inhoud, terwijl de paperback editie van nu toch meer een wapperding is dat door zijn wel erg slappe kaft en lichter papier een hoger consumentgehalte krijgt. Daarenboven is de vormgeving van het kaft drastisch gewijzigd. Op de eerste editie uit 2008 kijkt een melkmorsend meisje met een hoog lolita-gehalte dromerig in de camera van de Amsterdamse mode-, portret- en beauty-fotograaf Marcel van Driel. Die kaft zet meteen de toon voor de sfeer van gedroomde werkelijkheid die in het hele boek wordt aangehouden. Die suggestie ontbreekt volledig bij het zeer girly geborduurde doek dat door de vermelding 'top kok' doet denken aan de kleffe 'top juf' of 'de beste meester van het jaar' gadgets die door hun overbodigheid elk jaar weer schitteren in etalages van geselecteerde brolwinkels en supermarkten. Dit boek verdient beter. Ook het leeslint is erbij ingeschoten, natuurlijk volledig conform het formaat van een paperback. Dat dit de tweede druk is van een boek uit 2008 wordt overigens nergens vermeld.

Natuurlijk is de inhoud van beide edities identiek – voor een bespreking daarvan verwijs ik naar mijn recensie van de eerste editie uit 2008. Maar terwijl de hardback-editie het gestileerde en artistieke van de fotografie, de styling en de teksten ondersteunt, presenteert deze paperback editie zich als een kookboek met nog wat leuke foto's.

Volledige subjectieve perceptie natuurlijk. Maar boeken zijn emotionele en sentimentele objecten, dus mag ik even?

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kookboek voor meisjes van 8 tot 88
Auteur: Mirjam van der Rijst, Marcel van Driel, Joris van de Weerdt, Sabrina Hessels, Sander de Ponti, Leonie Bos
Receptuur: Sabrina Hessels & Sander de Ponti
Fotografie: Marcel van Driel
Uitgeverij: Mo’media
Jaar: 2011
Collatie: 320 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5767-470-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: