maandag 2 februari 2009

Erica Bänziger & Michel Brancucci - Het gouden pompoenenboek

Een groot deel van onze voedingsmiddelen hebben we te danken aan de Spaanse conquistadores die ze in de vijftiende eeuw in de Amerika’s ‘ontdekten’ en meebrachten naar het Europese contintent. Zo bijvoorbeeld ook de pompoen. Toch sloeg die niet meteen aan en het zou tot ver in de twintigste eeuw duren vooraleer men deze groente (of vrucht) bij ons culinair naar waarde zou schatten. Maar met zijn lijnvriendelijke samenstelling (ca 95% water) is het een topper in de hedendaagse keuken waar ze al lang niet meer alleen wordt verwerkt in soepen of taarten.

In dit Gouden pompoenenboek, het zoveelste deel uit een verzorgde reeks van Uitgeverij De Lantaarn, presenteert de Zwitserse voedings- en gezondheidsdeskundige Erica Bänziger 54 recepten die de culinaire veelzijdigheid van pompoen illustreren. Vanzelfsprekend horen hier een aantal soepen bij waarbij pompoen wordt gecombineerd met kokos, aardappels, wortels, aardpeer, kastanjes of linzen en waarbij de toevoeging van rijst of penne voor een maaltijdsoep zorgen. Ook in voorgerechten laat pompoen zich makkelijk verwerken. Bänziger geeft zes recepten voor o.a. tapenade, blini’s en een zeer geslaagde terrine. De vegetarische keuken is het stokpaardje van de auteur en dat is te merken aan de lengte van dit hoofdstuk. Maar liefst zestien recepten passeren de revue: van koekjes en beignets met pompoen, over ovenschotels, pasta’s, wafeltjes tot ragout, wok en risotto. Voor wie wel van vlees en vis houdt, geeft Bänziger negen recepten met o.a. kip, kalfslever, lamsvlees, zwaardvis en garnalen. Zowel hartig als zoet gebak profiteren van de typische smaak van pompoen. Van elke soort gebak zijn er in dit boek zes recepten opgenomen, waaronder natuurlijk de traditionele pompoentaart, een variant met chocolade en een hartige versie met rozemarijn en tijm. Quiche, pizzadeeg en muffins behoren ook tot het hartige aanbod. Met nog twee recepten voor parfaits die als dessert worden geserveerd sluit dit receptendeel af. Een gemengd register op ingrediënten, gerechtnaam en -soort maakt dit boek vlot consulteerbaar, en achteraan zijn nog drie bladzijden voorbehouden voor lezersnotities.

De recepten zijn stapsgewijs opgesteld en zijn goed te volgen. Van de meeste gerechten wordt ook een bewerkte foto van Andreas Thumm (en niet 'Andrea' zoals in het colofon staat) afgebeeld met een passend gloed-effect.

Het eerste deel van het boek werd geschreven door de Zwitserse bioloog-entomoloog en pompoenkenner Michel Brancucci. Na een meditatie over de taalkundige en etymologische oorsprong van de verwarring omtrent pompoennamen in verschillende namen, krijgen we informatieve en helder geschreven teksten over de teelt, de verzorging, de oogst en de bewaring van de pompoen, en krijgen achttien pompoensoorten een identikit met foto.

Wie met een rijke pompoenoogst wordt geconfronteerd of wie eens iets anders wil dan de traditionele pompoensoep en -taart, vindt met deze Nederlandse vertaling van Das Kürbis Kochbuch (Edition Fona, 2004) zeker zijn gading. Het is een waardig deel uit de Gouden-reeks van De Lantaarn.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het gouden pompoenenboek
Auteur: Erica Bänziger & Michel Brancucci
Receptuur: Erica Bänziger
Fotografie: Andreas Thumm
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2008
Collatie: 120 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-327-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: