maandag 16 februari 2009

Diana Dubois & Diane van Dijk - Sonnie de weggelopen roti-pannenkoek / Sonnie’s Pannenkoekenboek. Bakboek voor de hele familie

De Japanse Masato Shimon verkocht in 1975 meer dan 4,5 miljoen platen van het liedje Oyoge! Taiyaki-kun ofte Zwem Taiyaki-kun. Het liedje vertelt het verhaal van een Taiyaki pannenkoekje dat op een dag beslist om weg te lopen van huis en de zee over te zwemmen. Het loopt echter niet goed af, want tegen het einde van de dag beslist hij een hapje te eten en hapt hij in een vishaak. De visser at het pannenkoekje op. De Surinaamse auteur Meina Fillerup schreef in 1965 al een kinderboek met dezelfde verhaalstof. Het is op dit boek dat Diana Dubois zich inspireerde voor dit verhaal van Sonnie, een Surinaamse roti-pannenkoek die van huis wegloopt en de wijde wereld intrekt. Verborgen in het landingsgestel van een vliegtuig komt hij in Nederland terecht waar hij hoort over een internationale pannenkoekenwedstrijd. Het is daar dat hij pannenkoeken van over de hele wereld ontmoet. Tenslotte keert hij terug naar huis waar hij op een bordje in slaap valt. Het verhaal suggereert een positief einde, maar wie tussen de regels leest, weet dat Sonnie snel zal worden opgepeuzeld.

De internationale pannenkoekenwedstrijd vormt de link tussen de twee delen van dit omdraaiboek. Aan de een kant krijg je het verhaal van Sonnie de weggelopen roti-pannenkoek, en als je het boek omdraait, heb je een pannenkoekenbakboek met recepten van over de hele wereld. Het boek presenteert een drieënzeventigtal pannenkoekvarianten en –gerechten in elf hoofdstukjes. In een eerste hoofdstuikk krijgen we twee recepten voor Surinaamse roti-pannenkoeken waarmee je bijgerechten mee opschept zoals tropische vruchten, kip met kerrie of garnalen en komkommer. De poffers in het derde hoofdstuk zijn dikke grote pannenkoeken die in zoete versie of hartige versie met knakworsten worden klaargemaakt in Amerika, Finland, Aruba of Nederland. Voor de gewone zoete of hartige pannenkoek vinden we recepten uit België, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Oostenrijk, India, Nederland en Japan. En dat gaat zo maar door in de hoofdstukjes over pannenkoekjes, flensjes, pannenkoekentaarten, -soepen en -ijsjes, poffertjes en poffertjesfundues. Met die laatste worden chocolade- of kaasfondues bedoeld waarbij je poffertjes in de saus dipt. Tussendoor krijg je allerlei leuke weetjes gepresenteerd over pannenkoeken, en het boek bevat verschillende tips voor de kleine kok met diabetes en/of voedselallergie.

De naam van elk recept wordt zowel in vertaling als in de taal van het land van herkomst gegeven. Dat land staat ook telkens bij de recepten vermeld. De receptuur is stap voor stap opgebouwd en op kindermaat gesneden. Dat wil zeggen dat er niets wordt veronderstelt en dat elke handeling wordt vermeld. Deze keuze levert redelijk lange recepten op, maar het voordeel is dan weer dat als ze nauwgezet worden opgevolgd, er weinig kan verkeerd lopen. Naast de recepten staat er telkens ook een ingrediëntenlijst en een lijst van wat je aan materiaal nodig hebt. Om het onderscheid te maken tussen de verschillende onderdelen van het recept (titel, vertaling, land, ingredienten- en materiaallijst en bereidingswijze) wordt er slim gebruik gemaakt van verschillende kleuren.

De illustraties van Diane van Dijk verdienen een aparte vermelding en maakt dat dit boek geen twee boeken is, maar drie. Naast het verhaal over Sonnie de roti-pannenkoek die een stapje in de wereld zet en een pannenkoekenbakboek voor de hele familie, is dit boek immers ook een kijkboek met leuke tekeningen van alle pannenkoeken die Sonnie op de internationale pannekoekenwedstrijd ontmoette. De allerkleinsten vinden hun gading in het verhaal en de tekeningen en de grotere kids (en de volwassenen) kunnen naar hartelust kokerellen en hun pannenkoekenhorizon verbreden. En iedereen zal genieten van het pannenkoekenfestijn.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Sonnie de weggelopen roti-pannenkoek / Sonnie’s Pannenkoekenboek. Bakboek voor de hele familie
Auteur: Diana Dubois
Receptuur: Diana Dubois
Tekeningen: Diane van Dijk
Uitgeverij: Uitgeverij Dubois
Jaar: 2008
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-7581-203-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijd: 9+

Geen opmerkingen: