maandag 23 februari 2009

Robyn Russell - Glutenvrij snel & makkelijk

Coeliakie (spreek uit seuliakie) is een aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst, kamut en spelt en dat het darmslijvlies van de dunne darm beschadigt. Hierdoor worden noodzakelijke voedingsstoffen niet goed meer opgenomen en ontstaat er, onder andere, een tekort aan vitamines en ijzer. Glutenintolerantie kan gepaard gaan met zeer onaangename verschijnselen zoals depressiviteit, bloedarmoede, botontkalking, overgeven, etc. Daarenboven kan overgevoeligheid voor gluten ook een jeukende huidaandoening als gevolg hebben (dermatitis herpetiformis). De enige manier om deze klachten te voorkomen of bestrijden is het levenslang volgen van een zeer strikt glutenvrij dieet waarin geen enkele van bovengenoemde granen voorkomen. Dit vereist niet alleen een grote discipline van wie direct met glutenintolerantie geconfronteerd wordt, maar ook met de omgeving. Zoals de auteur van dit glutenvrije kookboek aangeeft, heeft de intolerantie zijn weerslag op het sociale leven. Uit eten gaan is quasi uitgesloten en in familie- en vriendenkring ontbreekt dikwijls de kennis en de motivatie om glutenvrij te koken. Een pastaatje of een kroketje mogen immers niet, en brood en gebak moet glutenvrij zijn. De natuurwinkels, en meer en meer ook de supermarkten hebben wel een aanbod glutenvrije producten, maar er is zoveel meer mogelijk. En dat bewijs dit kookboek.

De auteur Robyn Russell heeft zelf een glutenintolerantie en was uitgekeken op het karige ‘alternatieve’ aanbod van glutenvrije kookboeken. Daarom besliste ze om er zelf een te maken ‘waarin uitgebreid beschreven wordt welke producten u kunt eten en waarin prachtige foto’s van de gerechten staan.’ Russell is erin geslaagd een kookboek te maken dat voor iedereen spannend en interessant is en dat zich met alle gemak onttrekt aan kenmerk een dieetkookboek te zijn. Het is gewoon een leuk kookboek met recepten voor echt, vers en smakelijk eten dat toevallig glutenvrij is.

De negenentachtig recepten worden over vijf hoofdstukken verdeeld die thematisch wel steek houden maar die verder niet aan bod komen bij een inhoudsopgave of de index. In een eerste deel ‘Om mee te beginnen’ geeft Russell enkele eenvoudige gerechten die meteen de toon zetten en een prelude vormen voor wat volgt: zoete pannenkoekjes met blauwe bessen, gebakken eieren met spinazie, kedgeree met zalm en piperade, stuk voor stuk aankondigingen van meer lekkers in de volgende delen. Salades, soepen en snacks worden in het volgende hoofdstuk gegroepeerd waarna een deeltje hapjes en fingerfood volgt ‘voor bij een drankje’. En dan is het tijd om de stevige trek te stillen. Recepten voor lunch en dinergerechten worden afgewisseld met interessante bijgerechten zoals gebakken polenta, panzanella; koekjes van zoete aardappel en ratatouille. De hoofdgerechten worden gesprokkeld uit alle delen van de wereld: Aziatische loempiaatjes en rundersalade, mediterrane lamschotels, Zuid-Amerikaanse Jambalaya, Griekse kipsouvlaki met tzatziki, of dichter bij huis gepocheerde zalm met hollandaisesaus of kip pet prei in wittewijnsaus. In een afsluitend deel worden 22 recepten voor zoetigheden gegeven. Taarten, koekjes, puddinkjes, cakes, muffins… het komt allemaal aan bod. Het boek besluit met een lijst van producten die je in de glutenvrije voorraadkast moet staan hebben, en een alfabetische index op recept. Bij het boek hoort overigens ook een (Engelstalige) website www.glutenfreeandeasy.com.

De grote verdienste van dit kookboek is dat het er niet anders uitziet dan een goed ‘gewoon’ kookboek. Bij lezing van de receptuur valt het bijna niet op dat er consequent voor glutenvrije producten wordt gekozen, behalve dan waar de auteur aanduidt van welke producten het etiket goed moet worden gecontroleerd. De recepten zijn ook makkelijk uit te voeren en de heldere vertaling draagt daartoe bij.

Met deze verzameling recepten die mooi in beeld zijn gebracht door de jonge fotografe Elizabeth Grinn heeft niemand nog een excuus om binnen te blijven. Wellicht is dit boek nog het meeste geschikt voor wie een vrienden heeft die glutenintolerant zijn. Niet om weg te geven, maar om zelf te houden en eruit te koken als het bezoek zich aanmeldt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Glutenvrij snel & makkelijk
Auteur: Robyn Russell
Receptuur: Robyn Russell
Fotografie: Elizabeth Ginn
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2008
Collatie: 180 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-430-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: