maandag 9 februari 2009

Mirjam van der Rijst & Marcel van Driel - Kookboek voor meisjes van 8 tot 88

Ik ben gek op gebonden boeken met leeslint. Dit Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 heeft er twee, dus de eerste indruk is al positief. Ik ben ook gek op kookboeken waarbij de fotografie prominent aanwezig is en een meer dan functionele rol heeft. In dit kookboek is dat zeker het geval. Hoewel de titel een duidelijke keuze maakt, is het zelfs niet helemaal duidelijk of dit een kookboek is met fantastische foto’s of een fotoboek met fantastische recepten. Fotograaf en styliste worden samen als auteur genoemd, de tekstschrijver verdwijnt in de aanwezigheid van zijn teksten, de foodstylisten zijn de chefs, en de vormgeefster/illustrator knutselde allerlei in elkaar. Niets is wat het lijkt in dit boek, behalve de gerechten. De geportretteerde meisjes lijken zo weggestapt uit de realiteit maar zijn tezelfdertijd onbereikbare droomwezens. De sfeer van de fotografie vertelt een completer verhaal dan de teksten. De styling voegt er vaak een on(be)grijpbaar randje aan toe. De laarsjes uit koeievacht bij het plattelandmeisje bijvoorbeeld, of de blote navel bij de groen(t)e meisjes. Deze portretten met een hoog lolita-gehalte zijn veruit de meest gestileerde uit het boek, maar net daarom zo interessant. Die voortdurende exploratie van de gedroomde werkelijkheid maakt de vraag of de meisjes zelf de recepten hebben aangedragen ook irrelevant. Hoe de recepten functioneren binnen het concept is belangrijker dan waar ze vandaan komen.

De Amsterdamse mode-, portret- en beauty-fotograaf Marcel van Driel fotografeerde vijftien soorten meisjes in hun eigen habitat: keukenprinsessen, meisjes van plezier, groen(t)e meisjes, verliefde meisjes, meisjes van minstens 80, zwangere meisjes, winterkoninginnen, boerenmeisjes, viswijven, zoete meisjes, meisjes van de camping, theetantes, brutale meiden, Javaanse meisjes en geen echte meisjes. Een treffende tekst van Joris van de Weerdt creëert telkens een realiteit die door de styling van Mirjam van der Rijst en de fotografie en wordt vormgegeven. Bij elk van de meisjes horen zeven of acht gerechten - gestyled door Sabrina Hessels en Sander de Ponti - die achteraan het boek worden opgelijst per soort gerecht. Dit boek bevat een breed scala aan recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en gebak, maar ook voor de lunch, bijgerechten, sauzen, hapjes en drankjes.

De receptuur is overzichtelijk opgesteld en duidelijk geschreven. Bij elk recept wordt aangeduid wat voor soort gerecht het is, voor hoeveel personen, en hoe lang de bereidings- en rusttijden zijn. In verschillende tips bij de recepten worden variaties of bijkomende informatie meegegeven.

Dit is meer dan gewoon een leuk kookboek. Dit is een fotoboek, een kookboek, een droomboek. Leesbaar, kijkbaar, bruikbaar, geefbaar. Dit is een kookboek voor meisjes en jongens van 8 tot 88.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kookboek voor meisjes van 8 tot 88
Auteur: Mirjam van der Rijst, Marcel van Driel, Joris van de Weerdt, Sabrina Hessels, Sander de Ponti, Leonie Bos
Receptuur: Sabrina Hessels & Sander de Ponti
Fotografie: Marcel van Driel
Uitgeverij: Mo’media
Jaar: 2008
Collatie: 320 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5767-328-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: