zaterdag 7 februari 2009

Nicola Graimes - Kinderkookboek. Lekker & Gezond

Nooit werden er meer kinderkookboeken uitgegeven dan de laatste jaren. Dat de vertaalde boeken het daarbij meer dan eens moeten afleggen tegenover de van origine Nederlandstalige boeken is niet eens zo verwonderlijk. De aankoop en vertaling van buitenlandse titels maakt dat die soms jaren later dan het origineel op de Nederlandstalige markt komen, waarbij de kans op gedateerdheid van concept en uitwerking niet uit te sluiten valt. Daarenboven laten kookboeken zich niet zomaar vertalen. Wat populaire gerechten zijn in pakweg Duitsland, Frankrijk, Australië of Groot-Brittannië zijn soms onbekend in Vlaanderen en Nederland. Daarenboven verschilt het buitenlandse perspectief op voeding en gezondheid soms grondig van de onze.

Dat is al meteen duidelijk in de inleiding bij dit boek dat een vertaling is van het Britse Children’s healthy & fun cookbook (Dorling Kindersley, 2004). Omdat de focus in dit boek ligt op gezond koken, wordt er in de inleiding aandacht besteed aan koolhydraten, eiwitten, suikers en vetten. Dit is in een Britse context evident, omdat het opvoedingsmodel over gezonde voeding opgebouwd is rond deze concepten. In Vlaanderen en Nederland, daarentegen, wordt gebruik gemaakt van de voedingspiramide waarin vijf of zes (afhankelijk van het gebruikte model) voedingsgroepen worden beschreven. Een referentie aan dit model zou in een goede vertaling van het boek niet mogen ontbreken.

Over het algemeen doet het boek heel hard zijn best om van een recept een gezond recept te maken door er in de hoofdstukken ‘Ontbijt’, ‘Toetjes’ en ‘Lekker bakken’ bijvoorbeeld, noten, havervlokken, tarwevlokken of gedroogd fruit in te verwerken. Behalve dat dit soort van neo-bio-hippiekoken resulteert in een bijzonder lastig mondgevoel, ken ik maar weinig kinderen die hier ook tuk op zijn, maar gezond is het wel. In de hoofstukken ‘Kleine gerechten’ en ‘Hoofdgerechten’ wordt er pas echt gekookt en wordt er gezocht naar evenwichtige maaltijden. Het is dan ook vooral in deze hoofdstukken dat de verdienste van dit kookboek ligt. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een soort collagepagina met weetjes, verwijzingen, tips en foto’s over het betreffende onderwerp. Het hoge informatiegehalte wordt ook consequent doorgetrokken in de recepten waar tips, variaties en weetjes in aparte kaderstukjes worden gegeven, en waar voedselfeitjes focussen op productinformatie en uitleggen waarom een bepaald voedingsmiddel gezond is. De receptuur is zeer aanschouwelijk opgevat met duidelijke stap-voor-stap foto’s waaronder de teksten staan. Twee soorten iconen waarschuwen wanneer er extra op de veiligheid moet worden gelet en wanneer de hulp van een volwassene welkom is. Ook de ingrediënten- en materiaallijst worden met miniatuurfotootjes geïllustreerd. Elk recept vermeldt de voorbereidings- en kooktijden.

Alles samen presenteert dit boek 91 recepten en tonnen aan informatie en weetjes over gezond eten en koken. De verklarende woordenlijst achteraan het boek maakt de teksten toegankelijker. Dit kinderkookboek is zeker niet van het beste of het mooiste wat er op de markt is, maar maakt wellicht wel aanspraak op de titel van het meest informatieve.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kinderkookboek. Lekker & Gezond
Auteur: Nicola Graimes
Receptuur: Nicola Graimes
Fotografie: Howard Shooter
Uitgeverij: Uitgeverij Kluitman
Jaar: 2008
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-2069-140-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijd: 9+

Geen opmerkingen: