Wie Jamie Oliver tegen het lijf hoopt te lopen in het Londense restaurant Fifteen (in Hoxton), is eraan voor de moeite. De Britse celebrity chef houdt zich al lang niet meer bezig met de dagelijkse leiding en beslommeringen van het restaurant, en is alleen nog actief als trustee van de charity die het beheer van het restaurant onder zijn hoede heeft. Toch is het restaurant nog doordrenkt van de keuzes die Oliver toendertijd maakte. De kaart vermeldt nog altijd een Italiaans geïnspireerde keuken met eenvoudige bereidingen. Dat laatste is niet alleen een culinaire keuze geweest, maar vloeit voort uit de noodzaak om met koks in opleiding een klasserestaurant uit te baten. Na vijf jaren ‘naked chef’ vond Jamie Oliver het immers hoog tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Daarom lanceerde hij in 2002 het idee om een klasserestaurant te openen in London met vijftien kansarme, werkloze jongeren met leerproblemen die hij in amper een jaar tijd zou opleiden tot chefs. Van de uitvoering van dit plan werd een vijfdelige reality soap gemaakt die in 2003 op de Britse zender Channel 4 werd uitgezonden. Deze set van 2 DVD’s bevat de oorspronkelijke vijfdelige serie en de eerste twee vervolgafleveringen die een half jaar later werden gedraaid.
De eerste ontnuchtering komt al bij de laatste screening van de potentiële kandidaten. Terwijl Oliver jongeren had verwacht die zijn passie over voeding deelden, zijn er maar weinigen die ook maar iets zinnigs weten te vertellen over bijvoorbeeld de zilte smaak van een gefrituurde oester. De jongeren beheersen niet eens het onderscheid tussen de vier basissmaken (voor umami is het zeker nog te vroeg). Het kost Oliver en zijn team alle moeite om vijftien geschikte kandidaten te vinden tussen de meer dan 1.000 jongeren die zich hadden opgegeven. Voor de jongeren zelf is de verkorte spoedopleiding van zeven maanden op de school waar Oliver zelf zijn basis meekreeg niet evident. Op tijd komen, een gepaste discipline en gedrag vertonen en letterlijk bij de les blijven, blijken de grootste problemen te zijn. Elf van de vijftien kandidaten zakken dan ook voor hun eerste examen. Tijdens de eerste maanden van de opleiding komt Jamie Oliver zelf maar tussenbeide als het echt te gortig wordt. De momenten waarbij Oliver kordaat maar empathisch de jongeren de nodige peptalk toedient, behoren tot de mooiste fragmenten uit de serie. Tijdens die gesprekken krijgen we een glimp van de echte Jamie Oliver te zien die eerlijk begaan is met het lot van deze jongeren. Zo benadrukt hij een paar keer dat hij ook nooit een goede student is geweest, en bekent hij dat hij eigenlijk niet kan spellen vanwege zijn dislexie. Zijn boeken dicteert hij dan ook gewoon op een apparaatje waarna ze worden uitgetikt.
Doorheen het verhaal van de jongeren worden nog verschillende andere verhaallijnen geweven die de kijker eraan doen herinneren dat het nog altijd om een vorm van personality show gaat. Oliver krijgt bijvoorbeeld hommeles met de aannemers die van een leegstand pand een restaurant moeten maken en daar niet op tijd en binnen het budget in slagen. Het wordt zelfs zo erg dat zowel zijn huis als zijn kantoor als onderpand moeten dienen voor de lening die hij bij de bank moet afsluiten. De verbouwing en installatie van het restaurant kost hem een duizelingwekkende 2 miljoen pond (uit eigen zak) wat hem in een precaire financiële situatie brengt. En die stress kan hij best missen, want tussen de bedrijven door werkt hij ook nog eens aan een boek, moet hij contractuele verplichtingen nakomen zoals een promotrip naar Japan en de Verenigde Staten, en is zijn vroum in verwachting van hun eerste dochter.
In de derde aflevering slaat een cursist de nagel op de kop en vertaalt ze wat de achterdochtige kijker inmiddels al vermoed, namelijk als ze Jamie Oliver confronteert met de perceptie van de buitenwereld, namelijk of de hele onderneming geen promostunt is van de celebrity chef. Oliver weet dit op een integere manier te pareren en wint daarmee het grenzeloze vertrouwen van de jongeren.
Het restaurant gaat uiteindelijk toch open met Jamie Oliver als chef en de overblijvende jongeren in de keuken. Tijdens die laatste afleveringen zien we weer een andere kant van het leven als Jamie Oliver. Terwijl hij een restaurant probeert te runnen waar de nadruk op de kwaliteit van het eten ligt, zorgt zijn bekendheid ervoor dat het uitgroeit tot een toeristische attractie. Zijn werk in de keuken moet hij constant onderbreken voor een foto met de klanten of voor het signeren van boeken. De werkdruk in de keuken is ook voor enkele jongeren teveel en aan het einde van de rit blijven er nog een zevental koks over waarvan er vijf hun einddiploma halen. In de laatste aflevering zien we Jamie Oliver bij de selectie van de tweede groep jongeren die het restaurant het daaropvolgende jaar draaiende moeten houden.
Fifteen is ondertussen uitgegroeid tot een sterk concept en er openden al restaurants met opleidingsprogramma’s in Amsterdam, Cornwall en Melbourne.
Deze DVD set geeft de complete serie van Jamie’s Kitchen zonder enige extra’s. Een menu laat je toe alle afleveringen na elkaar te bekijken of één aflevering te selecteren. That’s it. Voor de recepten en de technieken die de jongeren uit de serie aangeleerd krijgen, kan je terecht in het boek Jamie. De basis van het koken (Kosmos, 2006) dat n.a.v. deze reeks op de markt kwam als Jamie’s Kitchen (Michael Joseph, 2002).
Jamie’s Kitchen is vijf en een half uur culinaire reality TV met een sociale inslag. Het personality gehalte werd zorgvuldig gedoseerd. Het behoort tot het beste wat Jamie Oliver op het scherm heeft losgelaten.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Jamie’s Kitchen. De basis van het koken
Starring: Jamie Oliver
Regisseur: Sandi Scott
Producent: FremantleMedia Ltd & Fresh One Productions
Uitgeverij: Memphis Belle International / Standaard Uitgeverij
Jaar: 2009
Speelduur: 336 min
Media: 2 x DVD9
ISBN: 978-90-8941-333-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I
Geen opmerkingen:
Een reactie posten