Wijn kan me maar matig interesseren. Geef mij maar de doordrinkbaarheid en de complexiteit van bier waarbij de hopbitters net dat beetje extra geven. Ik geef dus zelden veel meer dan € 5 uit aan een fles die steevast in een of ander gerecht terecht komt, waar het zijn functie ten volle kan spelen bij het langzame proces van de smaakontwikkeling. Deze Wijnalmanak 2009 – de negentiende op rij – is dus een praktische gids voor mij, ware het niet dat ik in Vlaanderen woon.
De doorwinterde wijnschrijvers Harold Hamersma en Hubrecht Duijker proefden voor deze wijnalmanak 3.400 wijnen tot en met 5,50 euro en selecteerden er bijna 1.200 die in deze gids staan. Elke fles ging gemiddeld 23 keer door de handen van de proevers die de klus in drie maanden wisten te klaren. Een waar huzarenstukje, want zijn dat niet gemiddeld 37 flessen per dag die moeten worden geproefd? In het hoofstukje ‘gebruiksaanwijzing’ legt Hamersma uit hoe dat in zijn werk gaat. Bij het proeven – waarna de wijn niet wordt ingeslikt maar wordt uitgespuwd – zit er na 50 wijnen al 0,5 promille in het bloed, opgesnoven met de neus en geabsorbeerd door de slijmvliezen. Elke dag officieel bezopen zijn is dan ook het resultaat van zoveel toewijding en discipline.
Het boek presenteert de wijnen per kleur: droge witte, rode en rosé. Die zijn nog eens onderverdeeld in land, herkomstgebied, type of druivensoort. Alle wijnen kosten maximaal 5,50 euro en zijn, althans in Nederland, verkrijgbaar in het assortiment 2009. In de inleidende hoofdstukken staan nog eens allerlei overzichtjes, zoals de beste huiswijnen, Chardonnays, Cabernet Sauvignons, Merlots, Syrah en biologische wijnen. Alhoewel aangekondigd, vond ik nergens het lijstje met de beste Sauvignon Blancs. Achteraan zijn twee indexen opgenomen: eentje met alle supermarkten en importeurs en de wijnen waarmee ze in de Wijnalmanak staan, en eentje op naam van de wijn met paginaverwijzing. Een en ander is ook te lezen op de website www.wijnalmanak.nl waarop een aantal teksten uit het boek zijn gepubliceerd. Harold Hamersma houdt de lezer vanop zijn blog trouwens op de hoogte van zijn nieuwste vondsten onder de 5 euro.
Van alle wijnen worden minimaal de etiketnamen, de prijsindicatie, een proefnotitie, de wijnimporteur en het percentage alcoholvolume vermeld. Opvallend hierbij is dat het soms protserige proefvocabularium dat een beetje wijnkenner graag gebruikt, volledig achterwege wordt gelaten zodat de proefnotities voor iedereen goed te volgen zijn. Alleen al hiervoor verdienen de auteurs een eervolle vermelding. Ongeveer een derde van de opgenomen wijnen zijn te lekker voor weinig geld en krijgen daarom één, twee of drie sterren toebedeeld. Al deze sterrenwijnen staan in een apart kader met foto van de fles en een passend foodpairing advies.
Dat deze uitgave van de Wijnalmanak focust op de lagekostwijnen is een perfect getimede optie gebleken waarbij heel wat mensen hun voordeel zullen doen. Want zeg nu zelf, wie pakt nu niet graag uit met een kwaliteitsvol wijntje door kenners aangeprezen dat nog budgetvriendelijk is bovendien?
[Edward Vanhoutte]
Titel: Wijnalmanak 2009. De beste wijnen onder € 5,-
Auteur: Harold Hamersma & Hubrecht Duijker
Fotografie: Piet Gispen Photography
Uitgeverij: Spectrum
Jaar: 2008
Collatie: 568 pp. – ill.
ISBN: 978-90-274-8126-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten