woensdag 14 november 2007

Véronique & Michel De Meyer - Asperges. Verrassend veelzijdige recepten

Goed op tijd voor het aspergeseizoen dat loopt van eind april tot de feestdag van Sint Jan op 24 juni, brengt Standaard Uitgeverij dit boek op de markt met drieënvijftig recepten waarin de koningin van de groenten centraal staat. Wie genoeg heeft van asperges met het obligate plakje gerookte zalm of asperges à la Flamande – nochtans een van de betere recepten die de specifieke smaak van vollegrondasperges perfect tot zijn recht laat komen – vindt hier dus inspiratie genoeg.

De aspergeplant levert vier variëteiten, elk met hun specifieke kleur, smaak en toepassingen: de witte, de groene, de violette en de violetgroene asperge. Op twee uitzonderingen na, waar naast witte asperges ook groene worden gebruikt, komen alleen de witte asperges aan bod in dit boek. De recepten zijn onderverdeeld in dertien hoofdstukjes, van klassieke bereidingen en soepen tot Aziatisch, Italiaans en Indisch geïnspireerde bereidingen. Als basisbereiding worden de asperges bijna altijd beetgaar gekookt of gestoomd. Soms worden ze geroerbakt, geglaceerd of gesauteerd. Voor de tempura worden ze gefrituurd in een krokant korstje en bij de sashimi worden ze voor de echte liefhebber zelfs rauw geserveerd. Bijzonder origineel en eenvoudig is de aspergeversie van het worstenbroodje waarbij net niet beetgaar gekookte asperges samen met gerookte ham en basilicum in bladerdeeg worden gerold waarna die wordt afgebakken. Wie een duurder alternatief wil voor het koninginnehapje vindt in dit boek een recept voor een bladerdeeggebakje met kalfszwezeriken en asperges.

Het moeilijke van het koken met asperges is om het perfecte evenwicht te vinden tussen de zacht geparfumeerde fijne smaak van de asperges en de ingrediënten en sauzen waarmee ze worden geserveerd. Daarom is het bij de vegetarische curry van jonge lentegroenten uitkijken met de kurkuma, de koriander en de kokosmelk waarvan de smaken het gerecht snel domineren. Met zeevruchten en saffraan vormt de asperge dan weer een perfect trio.

Bijna elk gerecht van Véronique De Meyer wordt vergezeld van een paginagrote foto van Michel De Meyer. Twee indexen, de eerste presenteert de recepten per hoofdstuk, de tweede is een alfabetische index van de recepten, geven een snel overzicht van de inhoud van dit boek. Met de topkwaliteit van de Vlaamse asperge en de recepten uit dit boek wordt het een exquis aspergeseizoen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Asperges. Verrassend veelzijdige recepten.
Auteur: Véronique De Meyer
Fotografie: Michel De Meyer
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Jaar: 2006
Collatie: 152 pp. – ill.
ISBN: 90-02-21962-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: