Koken met kleuters is niet evident. Vanaf een jaar of zes kan er al veel in de keuken, maar voor die leeftijd wordt samen koken algauw samen knutselen met eten, en daar zijn we nu net geen fan van. Leuk dus dat Felix Alen, peter van De Week van de Smaak in 2009, samen met Miet Fournier een boekje heeft gemaakt waarin haalbare recepten staan waarmee kleuters (helpen) koken met al hun zintuigen. En net omdat ‘helpen’ in de ondertitel tussen haakjes staat, lost dit boek alle verwachtingen in. Natuurlijk kunnen kleuters geen slaboeketje met gebakken mosselen en vinaigrette van honingmosterd maken, of yakitori (Japanse sateetjes) grillen, maar ze kunnen wel eieren loskloppen, de blender bedienen, mosselen paneren, vlees op stokjes prikken en de ingrediënten voor de saus mengen. Helpen dus. En zo hoort een kookboek voor kleuters het ook voor te stellen.
Dit betekent meteen ook dat de auteurs zich ver kunnen houden van het foodknutselen en samen met kleuters echte gerechten kunnen klaarmaken. En dat heeft zo zijn voordelen. Als kleuters echt helpen koken, leren ze met al hun zintuigen de waarde van verse producten kennen en herkennen, en bouwen ze voor zichzelf een referentiekader op waarbinnen ze wat ze al dan niet lusten, kunnen plaatsen. Het boek Nog een beet-je! is net rond de ontdekkende kracht van de vijf zintuigen opgebouwd. Bij elk van de vijf zintuigen heeft Felix Alen drie recepten bedacht die ook in een ‘volwassen’ kookboek niet zouden misstaan. Toch is dit onmiskenbaar een kleuterkookboek. Daar zorgen de kinderversjes voor die elk van de vijf hoofdstukjes inleiden, en de stap-voor-stap beschrijving van de bereidingswijze die in eenvoudige handelingen is verwoord. Leuke wistjedatjes, handige tips en creatieve doe-tips vullen het concept verder in, en na elk recept wordt, afhankelijk van het hoofdstukje, de aandacht getrokken op een van de vijf zintuigen. Bij het recept voor gevulde krieltjes met broccoli in het hoofdstukje ‘Ik luister en ik hoor’ is dat bijvoorbeeld: ‘Het kokende water pruttelt in de pot, broccolisteeltjes knakken onder het mes, spekblokjes kissen en sissen in de pan… Kan je die geluiden nadoen met je tong of met je handen?’
Bij al dat kleutergeweld valt de professionele foodstyling een beetje uit de toon. Kleuters toon je best een haalbare presentatie, en wat de fotografie als resultaat toont is mooi, maar eerder weggelegd voor de bedreven hobbykok. En dat zit in de details: de met precisie geplaatste muntblaadjes van de muntcocktail, de net iets te regelmatig gesneden blokjes aardappel van het zuiders slaatje of de perfect opgerolde hartige pannenkoekjes met ham. Kleuters zie ik dat niet meteen klaarspelen.
Koken doen we met al onze zintuigen, en dat hebben Miet Fournier en Felix Alen goed vertaald in dit kookboekje voor kleuters. Er wordt heel wat gesnuffeld en geroken, geluisterd en gehoord, gekeken, geproefd en gevoeld. Het concept is leuk uitgewerkt, de vormgeving is fris en verzorgd en de fotografie is top. Wie met kleuters de keuken in wil duiken, vindt in dit boekje vijftien uitgewerkte recepten en veel inspiratie. Er is voor elke leeftijd wat te doen in de keuken, echte gerechten smaken toch veel beter dan voedselgeknutsel, en de basis voor een gezonde en gevarieerde eetcultuur wordt al vroeg gelegd.
Met Nog een beet-je! brengen Felix Alen en Miet Fournier het koken terug tot de essentie: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Reken maar van yes dat kleuters willen helpen koken met dit boekje.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Nog een beet-je! Kleuters (helpen) koken met al hun zintuigen
Auteur: Felix Alen & Miet Fournier
Fotografie: Rob Walbers
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
Jaar: 2009
Collatie: 64 pp. - ill
ISBN: 978-90-5908-323-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 2,5+
1 opmerking:
Leuk voor later! Die dreumes van mij is nog een beetje te jong, maar als hij groot genoeg is mag hij 'helpen' ;)Ik weet niet of ik daar een boek bij nodig heb(?)
In ieder geval leuk om een kookboekrecensent gevonden te hebben, ik ga je volgen. Groeten,
Een reactie posten