vrijdag 23 april 2010

Charlotte Borggreve & Ingrid Robers - Kookologie

Ooit al van Kookologie gehoord? De kans is groot van niet, hoewel je waarschijnlijk wel al kookologische activiteiten hebt ontwikkeld. 'Kookologie' is immers een nieuwe term voor een bestaand concept dat stelt dat lekker eten nog lekkerder smaakt als het mooi wordt gepresenteerd. Die presentatie beperkt zich niet alleen tot wat er zich op het bord bevindt, maar heeft betrekking op de hele omgeving: tafelversiering, beschilderde glazen, originele placemats en onderzetters, een theemuts uit een oude trui, een picknickbox, snoepverpakkingen enz. Kookologie bevindt zich op het kruispunt van koken en knutselen, beperkt zich doorgaans tot één thema en spreekt kinderen in het bijzonder aan.

Het woord is verzonnen door Charlotte Borggreve en Ingrid Robers die tekst en uitleg geven in het gelijknamige boekje. In Kookologie presenteren de auteurs twintig kookologische thema’s die ze telkens op twee bladzijden uitwerken. Eenvoudige gerechtjes worden steeds gecombineerd met frisse knutselideetjes en worden geïllustreerd met tekeningetjes en foto’s. De gekozen thema’s zijn dan al willekeurig te noemen, maar ze demonstreren wel een mooi overzicht tot wat kookologie in staat is: een smikkelpel bijvoorbeeld, of een griezeldiner, een picknick in de kamer, een glitterdiner of een feestje. Het boekje bevat ook dé oplossing om een zieke dag door te komen, languit voor de TV te liggen en niet te verhongeren of om de tandarts uit te dagen met heel veel snoep.

Een leuk uitgewerkt thema is bijvoorbeeld ‘spreekwoorden’. De spreekwoorden ‘met de gebakken peren zitten’ en ‘voor een appel en een ei’ worden gelinkt aan een slaatje met peer en een toetje met appel uit de oven. De knutseltips vliegen je ook om de oren: met allerlei uitgescheurde woorden uit uit kranten en tijdschriften vorm je bijvoorbeeld spreekwoorden die je op een tafelkleed of op placemats plakt, bestek kan je ook beplakken met bedrukt papier, en met speciale verf schilder je spreekwoorden op een goedkoop bord of een glas. Bij een kookologisch ontbijtje van roggebroodzebra’s en ontbijtkoekjes hoort een eitje onder een gehaakt bijtje en de sinaasappelsmoothie krijgt een bijpassend bijenrietje. Het tafelkleed fleur je op met gestempelde bloemetjes waarvoor je aardappelstempels gebruikt. Bij een fopdiner serveer je zoete hamburgers (net echt!), nepkipkluifjes van bladerdeeg inclusief manchetjes en verstop je een appel in een sinaasappel.

Het boek bevat iets meer dan veertig recepten die perfect haalbaar zijn voor kinderen van alle leeftijden, met of zonder een beetje hulp van een volwassene. De knutseltips zijn minder expliciet uitgewerkt en worden over het algemeen als suggesties en ideetjes verkocht. De bijhorende foto’s en tekeningetjes helpen je flink op weg, maar een enkele keer had een wat meer uitgewerkte handleiding soelaas geboden. Bij het reeds aangehaalde eierwarmertje staat wel een leuke foto van een gehaakt bijtje, maar wie dat niet zomaar zelf voor elkaar krijgt – ik vraag me af welk kind dat wel kan – wordt doorverwezen naar mama of oma, in de veronderstelling dat zij dat wel kunnen. Bestaat daar dan geen eenvoudig patroontje voor of een handleiding? Idem ditto voor de gebreide theemuts.

Kookologie combineert leuke kook- en knutselideeën voor kinderen en verzint er een nieuwe naam voor. Ouders, vervang je beste servies door goedkope borden en glazen, haal wat knutselmateriaal in huis en laat dit boekje op de keukentafel rondslingeren. Wedden dat het werkt?

http://kookologie.blogspot.com

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kookologie
Auteur: Charlotte Borggreve & Ingrid Robers
Fotografie: Chidi Onwuka
Uitgeverij: Orange House
Jaar: 2010
Collatie: 48 pp. – ill.
ISBN: 978-94-90128-03-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 8+

Geen opmerkingen: