vrijdag 2 april 2010

Jill Schirnhofer - Van keukenmeid tot dinerdiva

Zelf ben ik een jongen en tot nader order behoor ik dus niet tot het doelpubliek van het jongemeidenboek Van keukenprinses tot dinerdiva. Het boek is bedacht, geschreven én geïllustreerd door scholiere en ontwerpster Jill Schirnhofer die eerder ook al de My life is sweet schoolagenda’s op de markt bracht en dekbedden en handdoeken ontwierp. En of dit boek in trek is bij de schoolmeiden! Amper een maand na de publicatiedatum is Van keukenmeid tot dinerdiva al aan zijn tweede druk toe.

De zes hoofdstukken, waarvan de titels niet mis zouden staan op een nieuwe reeks Bongo-boxen, staan boordevol recepten voor grote en kleine gerechten, hapjes en drankjes. Maar een beetje meisje wil ook goed voor de dag komen als het vriendje of de vriendinnen op bezoek zijn, en daarom staat het boek boordevol tips om er zo glamoureus mogelijk uit te zien. Er staan dus recepten in voor roze bietenmousse met pecorino, pastalinten met spinazie, Mexicaanse bagel met guacamole of luxe garnalen en avocadosalade, maar ook voor een opfrissend avocadomasker, een haarmasker of een oogmaskertje met gebruikte – en afgekoelde - theezakjes. Met de recepten uit het boek kan je een geweldige tapasavond organiseren, en de modellen voor de uitnodigingen zitten er ook meteen bij. Zonde wel om in het boek te snijden, maar met wat handig scan- en printwerk is dit euvel gauw opgelost.

De sloganeske ondertitel Food, friends & fun vat de filosofie van dit kookboek in drie woorden samen. Met wat voorbereiding van jezelf en je kooktechnieken, enkele goede recepten en een hele hoop inspiratie kom je al een heel end, en dat is ook de insteek van de zes hoofdstukken die volgens hetzelfde procédé zijn opgebouwd. Elk hoofdstuk begint met een stukje ‘Voorbereidend werk’ waarna wat recepten met foto’s volgen en een blad waarop je notities kwijt kan. Elk hoofdstukje sluit af met acht variaties op hetzelfde thema, zoals pizza, cookies, pasta, salades, bagels met beleg, en soep. De recepten worden uitvoerig beschreven en zijn door hun uitvoerigheid uitermate geschikt voor beginnende keukenmeiden of dinerdiva’s. De foto’s zijn illustratief en de illustraties zorgen voor een frisse noot. De vele tips, raadgevinge, suggesties en informatie waarmee wordt rondgestrooid, zorgen er voor dat geen enkel aspect van de uitbundige feestjes of intieme tête à tête met het vriendje aan het toeval wordt overgelaten: vooraf het huis screenen op genante foto’s, geen hapjes serveren die tussen de tanden blijven zitten, en de ogen accentueren met een smoky eyes look. Het staat er allemaal in tot en met de etiquetteregels.

Of je nu op zoek bent naar ideeën voor een toevallig avondje met de vriendinnen, een hoogst belangrijk dineetje met je nieuwe vriendje, een luie zondagsbrunch, een zomerse of een winterse party, met dit kookboek zit elke bakvis goed. Boys strictly forbidden!


[Edward Vanhoutte]


Titel: Van keukenmeid tot dinerdiva
Auteur: Jill Schirnhofer
Receptuur: Jill Schirnhofer & Anneke Sips / Pink 207
Fotografie: Rene Gonkel
Illustraties: Jill Schirnhofer
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2010
Collatie: 112 pp. – ill.
ISBN: 978-90-6611-530-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: