donderdag 29 april 2010

Kitty de Wolf - Bakfeest! Cupcakes & Zo

Een kook- of bakboekje kan je Bakfeest! bezwaarlijk noemen. Het is veeleer een creatief knutselboekje met negendertig uitgewerkte voorbeelden van versierde cupcakes. Bewijs hiervan is dat, hoewel er vooraan het boekje wel basisrecepten worden gegeven voor vanille- en chocolademuffins, er in de rest van het boek consequent wordt gewerkt met kant en klare muffinmix. Ook de rolfondant, marsepein, glazuur en icing worden kant en klaar aangekocht of aangemaakt met poeder, terwijl het eigenlijk niet zo moeilijk is om dat gewoon zelf te maken. Geen bak- of kookboek dus, maar een boekje waarmee de cupcakes-adept inspiratie op doet.

Het boekje weegt overigens te licht als basisboek voor de cupcake-amateur. Ten eerste worden er te weinig recepten opgenomen voor kleine cakejes, zoals wel het geval is in het boek Cupcakes (Terra, 2009). Ten tweede ontbreekt elk systematisch overzicht van benodigde ingrediënten, materiaal en gebruikte technieken waarvoor je best Happiness is a cupcake (Terra, 2009) consulteert. Wie nog nooit een reliëfmatje gezien heeft, bijvoorbeeld, heeft er het raden naar wat daarmee wordt bedoeld en wie nog nooit van musket heeft gehoord, komt in dit boekje ook niet te weten wat het is. Ten derde ware het ook handig geweest enkele sjablonen mee te leveren voor bijvoorbeeld de vleugels van de bij, of de vleermuizen. Feestelijke taarten, cupcakes & koekjes (Standaard Uitgeverij, 2009) doet het op dat punt beter.

De eerlijkheid gebiedt me om toe te geven dat dit boekje gepubliceerd wordt in de reeks Tirion Creatief en niet Tirion Culinair waar het ook niet zou thuishoren. Niettemin levert Bakfeest! Cupcakes & Zo leuke voorbeelden om met cupcakes en met wat handigheid aan de slag te gaan. De voorbeelden zijn mooi uitgewerkt, de teksten zijn helder en de fotografie kleurrijk, illustratief en inspirerend. En je steekt er nog wat van op ook. Wat het verschil is tussen een handdoek en een theedoek bijvoorbeeld.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Bakfeest! Cupcakes & Zo
Auteur: Kitty de Wolf
Fotografie: Joost de Wolf
Uitgeverij: Tirion
Jaar: 2010
Collatie: 80 pp. – ill.
ISBN: 978-90-213-3869-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: