vrijdag 9 april 2010

Loethe Olthuis - Vandaag kook ik. Hét basiskookboek voor kinderen

Als een boek al sinds 1991 op de markt is, ondertussen aan zijn vijfde herdruk toe is en ook nog eens de Gouden Pollepel heeft gewonnen, dan is een recensie misschien overbodig. Tenzij om de degelijkheid van de publicatie te onderstrepen.

Vandaag kook ik presenteert zich als hét basiskookboek voor kinderen en dat blijkt ook te kloppen. Wat meteen opvalt is het ontbreken van de kleurenfoto’s waarmee kinderkookboeken doorgaans uitpakken en een dubbel doel dienen: aan de ene kant ‘verleidt’ het kinderen door een extra dimensie toe te voegen aan het kookboek, aan de andere kant verdoezelt het ook dat het aantal recepten beduidend minder is dan het aantal pagina’s dat het boek telt. Niet in Vandaag kook ik waar de focus ligt op de duidelijkheid en haalbaarheid van de recepten en de zwart-wit illustraties in pen en aquarel veelal een didactische functie hebben. Het boek lijkt daardoor misschien minder eigentijds, maar daartegenover staat een collectie van meer dan 160 gerechten en variaties die kinderen vanaf een jaar of 8 zelf kunnen uitvoeren, zonder de hulp van een volwassene.

Daarvoor is Loethe Olthuis zeer systematisch te werk gegaan. Bij elk recept worden de ingrediënten in volgorde van verwerking opgelijst alsook het benodigde keukenmateriaal. Twee klokjes geven de voorbereiding en de bereidingstijden aan en verwijzen naar de genummerde stappen van de receptuur die in korte zinnen een efficiënte maar uitvoerige handleiding geeft. Als je het beste je handen wast na bijvoorbeeld balletjes gehakt gerold te hebben, dan staat dat ook in de receptuur aangegeven, als het aanrecht moet schoongemaakt worden voor de volgende stap, idem ditto, als je ovenhandschoenen moet aandoen om iets uit de oven te halen, ook.

Het boek begint met enkele voorafjes zoals veiligheid in de keuken, een woordje uitleg over verschillende voedingsmiddelen, een handleiding over maten en gewichten, info over kruiden en specerijen, keukengerei en het dekken van de tafel. Daarna komen enkele basisrecepten aan bod zoals het koken van aardappelen, pasta, rijst en eieren. En dan is het tijd voor het echte werk en volgen de recepten elkaar op in de categorieën soep, voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht, saus, nagerecht, lunchgerecht en gebak. Die categorieën worden bij elk recept bovenaan de pagina vermeld en worden met enkele kernwoorden verder gespecifieerd. Zo is de ‘rood-gele fruitdrank’ een ‘Nagerecht, drank, tussendoortje’ en vormen de ‘eipotjes’ een ‘Voorgerecht, lunchgerecht – zonder vlees’. Achteraan het boek staan de recepten per categorie gerangschikt in een inhoudsopgave en ontsluit een index het boek op voornaamste ingrediënt.

De moeilijkheidsgraad van de recepten wordt aangeduid aan de hand van een, twee of drie koksmutsjes wat, in combinatie met de (voor)bereidingstijden een handige leidraad vormt bij de keuze van de recepten.

Het boek bevat ook een heel arsenaal aan (geïllustreerde) wetenswaardigheden zoals hoe je aardappels moet schillen en afgieten, hoe je een ananasplant, ui, look of sojascheuten kweekt, of hoe je servetten vouwt en de tafel zet, maar ook wat een EKO label betekent en welk vleesvan een rund of een varken komt.

Vandaag kook ik is niet het meest flashy kookboek op de markt, maar wellicht wel één van de meest doordachte, best uitgewerkte en propvolste kookboek voor kinderen die hun ouders wel willen verrassen maar liever niet als pottenkijkers hebben, of die gewoon zichzelf willen verwennen met een eigen gekookt potje.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Vandaag kook ik. Hét basiskookboek voor kinderen
Auteur: Loethe Olthuis
Illustraties: Thea Peters
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar: 2009
Collatie: 158 pp. – ill.
ISBN: 978-90-216-668-6
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 8+

Geen opmerkingen: