woensdag 28 april 2010

Hans den Engelsen - Asperges. Het witte goud

Op de kaft van Asperges. Het witte goud staan overwegend groene asperges afgebeeld. Een onnauwkeurigheid. Op de eerste bladzijden wordt eerste uitgelegd hoe je asperges moet koken en dan pas hoe je ze moet schillen. Nog een onnauwkeurigheid. Dit soort redactionele flatertjes halen de afwerkingskwaliteit van een kookboek naar beneden, en dat is in dit geval jammer voor Hans den Engelsen die uitstekende recepten aflevert. Den Engelsen is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Hij is chef-eigenaar van ’t Raedhuys in Duiven en laatste twee jaar publiceerde hij Het gouden tapas boek (De Lantaarn, 2008) en Het gouden amuse boek (De Lantaarn, 2008), waarvan telkens een spin-off verscheen in aantrekkelijk geprijsde boekboxen: Amuses. De lekkerste voorafjes (De Lantaarn, 2009) en Tapas. Het heerlijke Spaanse leven (De Lantaarn, 2009).

Déze boekbox Asperges. Het witte goud kent geen groter broertje van dezelfde auteur. In 2009 verscheen wel Asperges. 70 recepten voor fijnproevers van Andreas Neubauer (De Lantaarn, 2009) maar deze boekbox heeft daar buiten het thema niets mee te maken. De vierenveertig aspergerecepten publiceerde Den Engelsen bij mijn weten nog nergens, zodat het een originele verzameling is van lunchgerechten, amuses & voorgerechten & tussengerechten, hoofdgerechten en desserts, met daaraan toegevoegd nog een hoofdstukje bijgerechten en sauzen.

Den Engelsen verwerkt groene en witte asperges rauw in een garnalentaartje, gekookt in sushi, gefrituurd in beignets of gebakken met coquilles. Met gepureerde asperges (aspergepulp) maakt Den Engelsen een asperge-kaasmousse waarmee hij soesjes opvult, en het kookvocht wordt verwerkt in bitterballen van asperges. Verrassend zijn ook de dessertgerechtjes waarbij de asperge een zoet worden geserveerd in filodeeg, flensjes of creme brulez.

Het boekje wordt geleverd in een boekbox met twee gadgets: een kleine garde waarmee sausjes kunnen worden opgeklopt en een aspergetang waarmee je chique de asperges aan tafel kan serveren.

Deze asperges-boekbox is beslist leuk om te geven of te krijgen: puike recepten, leuke verpakking en aangenaam geprijsd. Meer moet dat niet zijn. Alleen jammer dat het aspergeseizoen niet langer duurt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Asperges. Het witte goud
Auteur: Hans den Engelsen
Fotografie: Wim Hanenberg, Fred van Ruissen, Shutterstock
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2010
Collatie: 80 pp. – ill.
ISBN: 978-94-5426-607-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: