maandag 18 januari 2010

Jan de Graaff - Het leukste kookboek voor kinderen

Een kookboek maken kost geld. Dat kan de uitgever op verschillende manieren opvangen. Bijvoorbeeld door de auteurs weinig of niets te betalen, door een buitenlands boek goedkoop aan te kopen of door te besparen op de fotografie. Dat laatste is duidelijk het geval in Het leukste kookboek voor kinderen van Jan de Graaff, overigens een heruitgave van een titel uit 1997 (Ruitenberg boek).

Uitgevers die het te duur vinden om een fotoshoot te organiseren, kunnen hun toevlucht nemen tot fotobanken zoals Shutterstock en Stockxchange. Voor amper € 200 kan je bij Shutterstock bijvoorbeeld 750 foto’s downloaden die je rechtenvrij mag gebruiken. Ter vergelijking: voor dezelfde prijs heb je amper één foodfoto op bestelling. Met een aanbod van bijna tien miljoen foto’s is een dergelijke fotobank een aantrekkelijk en goedkoop alternatief voor uitgevers die liever de knip op de portemonnee houden. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want de kwaliteit van de foto's in die fotobanken is best wel goed. Alleen moet de persoon die de selectie van de foto’s maakt wel bij de les blijven. Helaas is het op dit punt misgelopen bij Het leukste kookboek voor kinderen.

De foto bij het recept van appelsalade toont een lekkere appelsalade met walnoten, sla, selder en rode appels type jonagold, maar helaas is dat niet de salade die in het boek beschreven staat. Het recept gebruikt immers zure appels of goudrenetten, geraspte kaas, ham en rozijnen terwijl er van sla, noten of selder geen sprake is. Idem voor de aardappelsalade op de pagina ernaast. Op de foto zien we schijfjes aardappel, ringetjes rode ui, plakjes gekookt ei en selder, terwijl het recept uitgaat van kleine blokjes aardappelen, gesnipperde ui en bieslook. Geen ei of selder dus. We bladeren even verder naar het recept voor Italiaanse eieren. Volgens het recept is dit een roerei met kleine blokjes rode paprika, plakjes salami en plakjes champignons. De foto toont een omelet met tomaat en ham. En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan – bij het recept voor gevulde uien staan bijvoorbeeld heel duidelijk gevulde baby patissons op de foto.

De vijfennegentig recepten uit dit boek zijn overigens okee. In een zestal hoofdstukjes worden er soepen, slaatjes, broodjes, gebak, koekjes, eiergerechten, hapjes, eenvoudige maaltijden, taarten en desserts gemaakt. De receptuur is niet specifiek voor kinderen geschreven en de referenties aan andere gerechten in het boek zijn moeilijk te volgen omdat die niet vergezeld gaan van paginaverwijzingen. In het recept voor rodeharingsalade wordt voor het schoonmaken van de uien bijvoorbeeld verwezen naar de uitleg die zou moeten staan in het recept voor aardappelsalade. Dit recept, dat een twaalftal bladzijden eerder staat afgedrukt, is alleen te vinden door de index achteraan het boek te raadplegen of door te bladeren in het boek. Overigens staat het schoonmaken van de ui niet beschreven in het recept voor aardappelsalade, wel hoe je een ui het beste snippert.

Het leukste kookboek voor kinderen kaapt zeker niet de prijs weg van het best verzorgde kinderkookboek. Daarvoor is het te snel in elkaar gezet. Er staat wel een mooi en gevarieerd aanbod aan recepten in waarmee kinderen onder begeleiding aardige gerechtjes op tafel kunnen zetten. Maar het leukste van het boek zit hem nog in het zoeken van de verschillen tussen de recepten en de foto's.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Het leukste kookboek voor kinderen
Auteur: Jan de Graaff
Fotografie: Shutterstock & Stockxchange
Uitgeverij: Verba
Jaar: 2009
Collatie: 96 pp. - ill
ISBN: 978-90-5513-974-3
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijdsaanduiding: 6+

Geen opmerkingen: