woensdag 13 januari 2010

Sophie Grigson - Oxfam Fairtrade Kookboek

Oxfam Fairtrade is een groothandel in voedingsproducten van eerlijke handel en biedt meer dan tweehonderd voedingsproducten onder het eigen label aan in de Oxfam wereldwinkels en in steeds meer supermarkten. Ook grootkeukens, horeca, scholen, overheden en bedrijven kiezen steeds meer voor Oxfam Fairtrade, alhoewel dat soms minder met sociale principes dan met het imago te maken heeft. Hoe het ook zij, niemand kan er tegen zijn dat producentengroepen uit het Zuiden voor hun producten een eerlijke prijs krijgen en daar bovenop een premie die de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap ondersteunt. Alleen de impact van de ecologische voetafdruk pleit tegen het principe. Voor heel wat fairtrade producten zoals honing, fruitsap, vers fruit en suiker bestaan immers lokale alternatieven waarvoor heel wat minder kilometers transport moeten worden ingezet. Voor de meer exotische producten is fairtrade de enige rechtvaardige vorm van handel.

Voor de vijftiende verjaardag van de Britse Fairtrade Foundation, maakte foodwriter en celebrity chef Sophie Grigson als consultant editor een kookboek met recepten van onder andere Hugh Fearnley-Whittingstall, Ruth Rogers en Rose Gray en Anthony Worral Thompson. Kenmerkend voor deze gerechten is dat er heel wat fairtrade-ingrediënten in worden verwerkt. Het boek dat de Belgische organisatie Oxfam Fairtrade op de markt brengt, is geen slaafse kopie van het origineel, maar een bewerkte versie voor de eigen markt. De Britse celebrity chefs werden bijvoorbeeld deels vervangen door de Gentse vegetarische chefs Miki Duerinck en Kristin Leybaert, maar de lezer moet al in het colofon vooraan het boek gaan zoeken om hun namen te vinden. Wie wil weten welke recepten van de Britse chefs zijn, moet dan weer het colofon achteraan het boek uitpluizen. Voor de Nederlandse markt bestaat trouwens ook een versie van de Nederlandse organisatie Oxfam Novib.

Nieuwe recepten betekenen ook nieuw fotomateriaal en daar tekende onze eigen Vlaamse top-foodfotograaf Heikki Verdurme voor. Wie nietsvermoedend door het boek bladert, merkt niet eens dat er twee fotografen aan het werk zijn geweest, en dat is een pluim op de hoed voor Heikki die de stijl en het kleurenpalet van William Reavall perfect heeft geëmuleerd.

Nog een aanpassing aan het origineel is een beperkter gebruik van fairtrade ingrediënten. Oxfam fairtrade heeft nu eenmaal een kleiner aanbod dan de Britse Fairtrade Foundation, zodat het concept tot de presentatie van recepten met minstens één ingrediënt uit het Zuiden. In de Britse versie van de Indiase Basmatirijstpudding worden bijvoorbeeld drie fairtrade producten gebruikt (vanillepeul, basmatirijst en bruine suiker) terwijl Oxfam alleen basmatirijst in het aanbod heeft. Wie daarbij nog de verspreide verhalen van de producenten in beide versies leest, merkt dat die helemaal niet met elkaar overeenkomen maar als illustratie dienen voor de principes waar Oxfam Fairtrade voor staat.

De variëteit onder de honderzesentwintig recepten is groot. Toch zijn fairtrade ingrediënten blijkbaar een beperkte inspiratie voor vlees-, vis-, fruit- en groentenschotels, maar ze lenen zich uitermate goed voor koekjes, cakes, muffins, broden, ijs, sorbets, puddings en allerhande zoete verwennerijen.

Voor wie nog dacht dat fairtrade het geitenwollensokken imago van muesli etende wereldverbeteraars nog niet ontgroeid was, is dit boek het bewijs dat fairtrade producten perfect in onze dagelijkse menu’s kunnen worden verwerkt. Je krijgt er wat exotisme en een goed gevoel voor in de plaats.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Oxfam Fairtrade Kookboek
Auteur: Sophie Grigson
Receptuur: Sophie Grigson, Miki Duerinck & Kristin Leybaert
Fotografie: William Reavell & Heikki Verdurme
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 208 pp. - ill
ISBN: 978-90-209-8129-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: The Fairtrade everyday cookbook (Dorling Kindersley, 2008)

Geen opmerkingen: