woensdag 17 maart 2010

Sanne Dirkzwager & Stephanie Rammeloo - Happiness is a cupcake

In een box die driemaal te groot is voor zijn inhoud – ik heb het nagemeten – zitten twee beeldige boekjes. Happiness is a cupcake bestaat uit een boekje met de basics en een dubbelzodik boekje met recepten. Het eerste boekje bevat de handleiding voor het tweede en introduceert het gereedschap (rolstokken, kneedstokjes, stekers) en de ingrediënten die onontbeerlijk zijn bij het maken van cupcakes. Na een aantal basisrecepten komen achtereenvolgens aan bod: toppings, rolfondant, royal icing, gesuikerde bloemen en Swiss buttercream. Elk hoofdstukje geeft recepten en tips en de verschillende technieken worden aan de hand van tekeningen duidelijk uitgelegd. Achteraan dit rozige boekje zijn nog enkele bladzijden gereserveerd voor eigen notities en hier en daar zorgt een spaarzame foto voor wat kleur.

Het tweede boekje De recepten is al even rozig, maar bevat een hoop meer foto’s van de Australische fotograaf Paul Barbera. Geen verduidelijkende tekeningen hier, want dit is een boekje voor wie De basis al heeft doorgewerkt. Zonder enige onderverdeling worden hier tweeënzestig uiteenlopende recepten voor cupcakes gepresenteerd. Hiervoor kregen de auteurs de hulp van decoratiequeen Martha Regtering, chocolatier en patissier Hans Heiloo en banketbakker en foodwriter Marlein Overakker. Achteraan het boekje staat overigens keurig vermeld wie welke creaties heeft bedacht.

Zowel de receptuur als de afwerking en de presentatie is doordacht en verzorgd. Het boekje opent met een klassiek recept voor vanillecupcakes met suikerglazuur en suikerbloemen en gaat dan compleet wild met recepten voor o.a. zeezout & rozemarijncupcake met chocoladeganache, tijm & vijgencupcake met cream cheese en honing, citroengrascupcake met cream cheese van groene thee en chocolade & ras el hanoutcupcake met Swiss buttercream en gekonfijte grapefruitchil. Voor de liefhebbers van een tik alcohol zijn er cupcakejes met Blue Curaçao, Drambuie, Limoncello en Rum. Voor de spicy-types wordt er zwarte peper, komijn, kardemom, kaneel en gember verwerkt, en de zoetemondjes komen zeker aan hun trekken met veel chocolade, suikerglazuur, meringue, bavarois en ganache.

Happiness is a cupcake is een perfect uitgevoerd en uniek tweeluik van twee ontwerpsters die grafisch en conceptueel sterk uit de hoek komen. De grote verdienste van de auteurs is dat ze de cupcake uit de hobby- en knutselsfeer halen die toch altijd ruikt naar overenthousiaste huisvrouwen met teveel tijd. Weinig geklets hier, maar rechttoe rechtaan instructies, technieken en recepten met chique fotografie. Een completere handleiding is moeilijk in te denken. Alleen een ferme portie handigheid is niet meegeleverd, maar die kan je wel kwijt in die veel te grote doos.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Happiness is a cupcake
Auteur: Sanne Dirkzwager & Stephanie Rammeloo
Receptuur: Sanne Dirkzwager, Hans Heiloo, Marlein Overakker, Stephanie Rammeloo & Martha Regtering
Fotografie: Paul Barbera
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2009
Collatie: 96 + 188 pp. – ill.
ISBN: 978-90-8989-0229-1
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: