woensdag 31 maart 2010

Jeroen Meus & Joost Tack - Plat Préféré

Canvas onderscheidt zich van alle andere zenders die meesurfen op de culitainment golf door een programma te maken met een echte kok die ook echt kookt. In zijn eerste kookboek Taste Jeroen (Van Halewyck, 2004) werd Jeroen Meus nog gelanceerd als de Vlaamse Jamie Oliver, en daar zat zijn frisse en onbezonnen verschijning in verschillende TV-programma’s wel voor iets tussen. Ondertussen is Jeroen Meus vooral Jeroen Meus, en dat moet hij nog lang blijven.

Onder de catch-phrase ‘Legends, their dishes and a whole new world to explore’ prijst Plat Préféré zich (ook internationaal) aan als een totaal nieuwsoortig kookprogramma. En dat kan wel eens kloppen. Natuurlijk is Rick Stein dé kampioen van het toeristische kookprogramma, zijn Hairy Bikers Dave en Si dé kings of the road, en is Ray Mears de absolute survivor op voedselgebied, maar Plat Préféré combineert al deze ingrediënten heel knap in de zoektocht naar het favoriete gerecht van beroemdheden. Bijzondere locaties en de soms lange weg ernaartoe, de zoektocht naar geschikte ingrediënten en de gretigheid van Meus om nieuwe ervaringen op te doen, maken dit programma tot wat het is. Geen wonder dat er inmiddels al een tweede reeks is uitgezonden en een derde reeks in de maak is.

Het nadeel van een succesvol kookprogramma is dat er al te dikwijls te snel een gelijknamig kookboek op de markt wordt gegooid dat een flauw afkooksel biedt van wat op het scherm te zien was. In het geval van Plat Préféré is dat allerminst het geval. Omdat er specifiek voor werd gekozen niet het programma na te vertellen, maar in dagboekstijl de draaidagen te documenteren en te becommentariëren – en ook dié chronologie aan te houden – houdt dit boek ook zonder het programma stand. Zelfs wie Plat Préféré nooit op televisie heeft gezien, houdt er enkele plezierige leesuurtjes aan over. Natuurlijk moet de lezer een gezonde interesse hebben in de persoon van Jeroen Meus, dat is nogal wiedes.

De geliefkoosde gerechten van in totaal veertien personen staan centraal in dit boek. Die personen hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze ten eerste dood zijn, en ten tweede nogal bekend. Het boek start op zaterdag 27 oktober, de eerste draaidag van de proefopname over Salvador Dalí die graag langoesten at met een strooisel van amandelen, chocolade en saffraan. Zes dagen later staat de uitzending erop, om thuis te beseffen dat de ploeg nog twee dagen terug naar Barcelona moet om een item over te doen. Dit hoofdstuk zet meteen de toon voor het hele boek dat leest als een road novel. Niets wordt de lezer onthouden: de realiteit van de gesponsorde vliegtuigtickets en hotelkamers, de fout van een redacteur die een huurauto anderhalve kilometer van de luchthaven heeft geregeld, de inhalige veeboerin die centen op tafel wil voor de reportage, of de aankoop van voorgeprepareerde tripes die als alternatief kunnen worden geserveerd voor het stinkend zootje dat Meus voor de camera klaarmaakt – geurtelevisie is gelukkig nog toekomstmuziek. We lezen over de pokeravonden en het pintje teveel, over de vroege ochtenden en de lange draaidagen, en over het ongelofelijke voorbereidingswerk van de researchers. En natuurlijk over Meus zelf, die eerlijk toegeeft dat hij nog nooit in een slachthuis was geweest, dat hij als Standardfan nog nooit in Luik was geweest, dat hij als chef eigenlijk niet weet waar het spek exact zit op het karkas van het varken, dat hij nog nooit tripes heeft klaargemaakt en dat hij als Standardfan nog nooit in Luik was geweest.

De originele insteek van de plat préféré laat Meus toe om via de pen van Joost Tack een boeiend, informatief en mooi vormgegeven boek af te leveren over eten en koken in combinatie met een kunstenaar (Dalí), zangers (Freddy Mercury, Jacques Brel, Johny Cash, Bob Marley), een zangeres (Maria Callas), schrijvers (Roald Dahl, Georges Simenon, Astrid Lindgren), acteurs (Louis de Funès, Bruce Lee) en interessante Vlamingen (Briek Schotte, Armand Pien) en een Nederlander (Toon Hermans).

Plat Préféré levert een boeiend staaltje van culinair proza af waartoe het gelijknamige televisieprogramma slechts de aanleiding vormt. Wie wil weten hoe het maken van een dergelijk programma er aan toe gaat, of waar Jeroen Meus uithing van 27 oktober 2007 tot 19 mei 2009, vindt het antwoord – en veel meer – in dit boek. Voor wat er daarna gebeurde, is het wachten op het tweede boek, dat er ongetwijfeld aankomt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Plat Préféré
Auteur: Jeroen Meus & Joost Tack
Receptuur: Jeroen Meus
Fotografie: Verne
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 296 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8480-4
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: