vrijdag 12 maart 2010

Viki Geunes & Willem Asaert - Just Cooking. Viki Geunes

Smaak, vorm, kleur, temperatuur, structuur en textuur zijn de ingrediënten waarmee Viki Geunes zijn composities creëert. Herkenbare producten combineren in verrassende transformaties en zorgen voor een verleidelijk lijnenspel op het bord. Wars van enige schoolse vorming of culinaire dogma’s onderzoekt Viki Geunes de grenzen en het bereik van zijn persoonlijke smaakwereld en vertaalt hij die naar transparante gerechten die verraderlijk complex zijn.

Geunes’ vierdimensionele creaties – aroma is een essentiële dimensie – laten zich moeilijk zomaar te boek stellen, tenzij in een concept zoals die voor Just Cooking Viki Geunes werd ontwikkeld. Een uiterst gedoseerde combinatie van foto, tekst, context en receptuur belichten vierenveertig creaties van een van onze absolute topchefs.

Met een spel van licht, schaduw en reflectie trekt de fotografie van Bart Van Leuven – veruit het beste wat ik al van hem heb gezien – direct de aandacht van wie het boek openslaat. Geunes’ creaties zijn dankbare tableaux om te fotograferen. Rechte en ronde lijnen zorgen voor interessante snijvlakken met het licht en de kleuren variëren subtiel in het palet. De dubbele reflecties waarmee Van Leuven op heel wat foto’s experimenteert, zorgen voor een vreemd focusverlies van het oog. Interessant qua techniek, maar misschien hier en daar wat te onrustig.

Willem Asaert heeft zelden meer dan negentig woorden nodig om Geunes’ toelichtingen bij elk gerecht in een handvol zinnen te noteren. Met gevoel voor empathie en een preciese woordenschat componeert Asaert de score bij elk beeld dat in zijn kleurtonen een eenheid vormt met de tekst. De gerechtnaam benoemt telkens de drie hoofdingrediënten en fungeert tegelijkertijd als prelude en thema die verder worden uitgewerkt in de tekst en refereert aan het beeld. Het grote lettercorps en de doorgedreven vormgeving van Inge Van Damme zorgt voor een mooi evenwicht in het beeld van de opengeslagen bladzijde. Als rustpunt zijn een aantal foto- en tekstreportages opgenomen die een context bieden voor de portfolio.

Achteraan ontdekt de lezer een selectieve receptuur van ten minste één component per gerecht. De negenenveertig recepten worden met behulp van sterretjes op miniatuurversies van de gerechtenfoto’s gesitueerd. Soms gaat het over een garnituurtje – gedroogd pruimenvel, gel van sushiazijn, krokante varkenshuid – soms over de hoofdcomponent – krab-ganzenleverterrine, gezouten zalm, fetabonbon – en soms zelfs over iets wat niet op de foto afgebeeld is – bouillon van shiso. Een leuk spelletje bestaat hierin dat de lezer bij het bekijken van de grote-foto-met-tekst voorspelt op welke component dieper wordt ingegaan in de kleine-foto-met-recept. Bij twee of meer spelers kan Waar is Viki? worden gespeeld – de culinaire versie van Waar is Wally?. Bij dit spel noemt één speler de component waarvoor een recept is gegeven waarna de andere spelers deze component om ter snelst aanduiden op de foto.

Maar je kan in dit boek natuurlijk ook gewoon lezen, kijken en wegdromen bij zoveel culinair vakmanschap.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Just Cooking. Viki Geunes
Auteur: Viki Geunes & Willem Asaert
Fotografie: Bart Van Leuven
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 176 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8228-2
Kwalitatieve beoordeling: *****
Moeilijkheidsgraad: III

Geen opmerkingen: