maandag 15 maart 2010

Moniek Breesch - Libelle Basiskookboek. Van A tot Z

Wie in Vlaanderen een basiskookboek uitgeeft, riskeert altijd vergeleken te worden met met immer het populaire standaardwerk Ons Kookboek van ‘De Boerinnenbond’. Meer dan tachtig jaar al is dit het onovertroffen basisboek in meer dan twee miljoen huishoudens en de komende jaren zal daar naar alle waarschijnlijkheid weinig verandering in komen. Dat belet Libelle – het blad voor de actieve vrouw – echter niet om een reeks basiskookboeken op de markt te brengen. Libelle Basiskookboek verscheen al in 2009. In 2010 volgen nog het Basispastaboek en het Basisbakboek.

De insteek van dit basiskookboek is beslist laagdrempelig. In het voorwoord bekent de hoofdredacteur van Libelle dat de keuken niet echt haar lievelingsplek in huis is en dat ze dus baat vindt bij de foolproof-recepten van Libelle’s eigenste culinaire redactrice Moniek Breesch, die na meer dan 20 jaar het blad verlaat. Voor dit boek selecteerde Breesch 242 recepten, groepeerde ze per ingrediënt en bracht ze onder in acht categorieën: Groenten, Vlees, Vis & zeeschatten, Granen & gebak, Zuivel, Smaakmakers & specerijen, Chocolade & zoetjes en Fruit. Voorafgaand volgt nog een deeltje basisrecepten en in de inleiding van het boek wordt het meest courante keukenlingo verklaard en wordt er even stilgestaan bij hoeveelheden en temperaturen.

Productkennis is van groot belang voor wie iets in de keuken wil presteren. Vandaar dat Breesch 118 ingrediënten een hoofdrol laat spelen in dit boek boek en ze van productinformatie voorziet. Via de overzichtelijke inhoudsopgave zijn de ingrediënten snel in het boek te localiseren. De acht categorieën waarin deze ingrediënten zijn onderverdeeld worden afwisslend met een rode of een paarse bladrand visueel van elkaar gescheiden. Bij elk besproken ingrediënt wordt minimum één recept opgenomen en die worden dan weer via de index achteraan ontsloten.

De recepten worden duidelijk en beknopt beschreven en vermelden telkens de benodigde bereidingstijd. Breesch grossiert in haar jarenlange ervaring en strooit kwistig met tips en weetjes bij die recepten die algauw een paar tientallen extra receptjes opleveren. Niet elk recept is van een foto voorzien.

Over het algemeen zijn de teksten nauwkeurig, maar hier en daar laat de auteur een steekje vallen. De Engelsen noemen rosbief niet ‘rostbeef’ maar ‘roastbeef’ en het moeten trouwens Britten zijn. En wie de keukenrobot gebruikt om biefstuk tot tartaar te malen, riskeert een kleffe boel op haar bord te krijgen.

Libelle Basiskookboek is in alle opzichten een geslaagd instapboek voor wie met basisproducten zowel de klassiekers als gedurfdere creaties wil uitproberen. Moniek Breesch deelt bijna 250 haalbare recepten met de lezer in een vlot consulteerbaar boek. Daarenboven vormen haar informatieve teksten op zich een kleine culinaire encyclopedie die helaas moeilijker te consulteren vallen. Een index op die teksten, tips en weetjes had van dit boek een echt culinair standaardwerk kunnen maken.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Libelle Basiskookboek. Van A tot Z
Auteur: Moniek Breesch
Fotografie: Karl Bruninx
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 288 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8370-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik daag iedereen eens uit mayonnaise te maken zoals in het boek staat. Zonder voorkennis..
Veel succes