vrijdag 12 november 2010

Claudia Reina - Onze Smultuin. Verhalen, recepten en tuintips

Het eerste wat opvalt aan Onze Smultuin is de bijzondere manier van inbinden: een open rug toont de manier waarop de katernen met rood katoendraad aan elkaar zijn geknoopt. De traagheid van dit ambachtelijke knoopproces is een mooie metafoor voor de manier waarop dit kookboek de opbrengst van de tuin volgens het ritme van de seizoenen benadert.

In Onze Smultuin schetst Claudia Reina portretten van twee vriendinnen die samen met hun moeders in een huis wonen met een paradijselijke tuin. Elk van de vier dames neemt in dit boek een seizoen voor haar rekening en toont aan de hand van een hele resem recepten aan tot wat voor lekkers de opbrengst van de tuin kan leiden. Deze recepten vulde Reina aan met haar favorieten tot het honderdtal in het boek. Op de twee lunchhapjes met garnalen na zijn alle recepten vegetarisch en van biologisch-dynamische teelt.

Naast de verhalen en de tuintips van tuinman Dennis, vind je in Onze Smultuin recepten voor ontbijtjes, soepen, salades, pasta's, risotto's, taarten en allerhande toetjes. De recepten zijn beknopt gehouden en de ingrediënten zijn in een groene kleur gedrukt zodat alles lekker overzichtelijk blijft. Achteraan het boek staat nog een register op ingrediënt, en de indeling per seizoen is natuurlijk ook een handige indicator.

Om eens in het traditionele rollenpatroon te vervallen: Onze Smultuin is een damesboek en voor de belangstellende heren hadden er wel wat meer hardcore tuinthema's aan bod mogen komen, bijvoorbeeld over het kweken van snijbiet, palmkool, het snijden van eekhoorntjesbrood of het oogsten van kweeperen. Met zijn paginagrote foto's is Onze Smultuin ook een aardig kijkboek dat mooi werd vormgegeven.

De bijzondere aandacht voor vormgeving is ook terug te vinden in Reina's eigen digitale maandblad Smultuin waaraan De kookboekenrecensent sinds kort meewerkt. In een dwarse opmaak informeert het tijdschrift bijna vijftig bladzijden lang over het reilen en zeilen in de seizoenstuin, de culinaire toepassingen van de opbrengst, handige publicaties, workshops en lekkere smultuinadresjes.

Boek en maandblad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vier dames en tuinman Dennis die in het boek worden geïntroduceerd, hebben hun eigen rubrieken in het maandblad dat op het ritme van de seizoenen voorziet in verhalen, recepten en tuintips.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Onze Smultuin. Verhalen, recepten en tuintips
Auteur: Claudia Reina
Fotografie: Leon 10e design
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2009
Collatie: 112 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5956-313-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

Els zei

Edward, iets voor mij dus?