donderdag 25 november 2010

Rachel Khoo - Muesli. Ontbijt om van te smullen

Zelf sla ik het ontbijt vrolijk over en ga met een thermos thee de ochtendspits tegemoet. Op vrijdag permitteer ik mij een croissantje van bij de stationsbakker, om het nakende weekend te vieren, maar voor de rest teer ik op heet smaakwater en het vooruitzicht van lunch met de collega's. Jaren geleden hield ik nog aan een stevig ontbijt en zat ik met mijn dagelijkse portie muesli te forenzen, maar echt praktisch was dat niet in een overvolle trein. Temeer omdat ik mijn muesli steevast de avond voordien in melk te week zette. Dat hoort zo, anders zijn de havervlokken en de andere granen te hard voor ons spijsverteringssysteem en neemt het lichaam weinig of geen voedingsstoffen op. Maar dat lees je zelden als het over muesli-ontbijten gaat. Ook dit boek gaat aan deze essentiële voorbereiding voorbij.

De titel van dit boekje uit de Creatief Culinair reeks van Good Cook publishing is misleidend. Zoals de oorspronkelijke Franse titel aangeeft – Barres de céréales. Muesli et granola maison – gaat het om veel meer dan recepten voor muesli-ontbijtjes. De recepten voor muesli, granola, ontbijtpap en mueslirepen vormen de kern van het boek en worden geflankeerd door een inleidend hoofstukje over de basisingrediënten zoals granen, zoetstof, melk & co, gedroogde vruchten, en alles wat je in een bakje granenontbijt kunt mikken, en een afsluitend hoofdstuk met recepten voor bolletjes, truffels, broodjes, koekjes en dies meer op basis van muesli.

Het boekje geeft enkel recepten en wat informatie over ingrediënten. Helaas wordt nergens ingegaan op de interessante geschiedenis van deze ontbijtvormen waarvan de medische toepassing aan de basis lag. De auteur vond het ook niet nodig om de lezer het verschil uit te leggen tussen muesli en granola. Granola is eigenlijk goudbruin en krokant in de oven gebakken muesli. Daarom zijn de granolarecepten in dit boek steeds voor 1kg van het goedje terwijl de mueslirecepten voor eenpersoonsporties zijn. De recepten voor mueslisnacks en dessertjes aan het einde van dit boek zijn alleraardigst voor wie van wat taaiere hapjes houdt.

Hoe sexy muesli- en granolagerechtjes ook worden gebracht, ze ontsnappen na al die jarennog altijd niet aan het geitenwollensokken-hippie-gezondheidsimago dat in de jaren zestig van de vorige eeuw de definitieve revival van de graanmaaltijden betekende. Occasioneel lepel ik wel eens een bordje havermoutpap naar binnen, of overweeg ik om weer eens een potje muesli te week te zetten, maar ach, met mijn doordeweeks theetje en mijn croissantje op vrijdag kom ik de werkweek ook wel door.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Muesli. Ontbijt om van te smullen
Auteur: Rachel Khoo
Fotografie: Akiko Ida
Uitgeverij: Good Cook Publishing
Jaar: 2010
Collatie: 72 pp. – ill.
ISBN: 978-90-7319-192-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke publicatie: Barres de céréales. Muesli et granola maison (Hachette Livre – Marabout, 2009)

1 opmerking:

Els zei

Al eens door de ontbijt-, lunch- en tea-receptjes gewandeld van Rose Bakery? Een heel leuk boek met 2 super receptjes voor granola en nog veel meer lekkers!
http://fr.phaidon.com/store/food-cook/breakfast-lunch-tea-9780714844657/