woensdag 24 november 2010

Antoinette Hertsenberg - Arie en de langnekken

In de acaciabomen van Midden-Amerika leeft de Bagheera Kiplingi of het springspinnetje. Dat is een curieus spinnetje dat, in tegenstelling tot de 40.000 andere spinnensoorten op deze planeet, geen insecten vangt in webben maar zijn eiwitten haalt uit de uiteinden van de bladeren van de acaciaboom. Die moeten ze delen met de vele mieren die de acaciaboom vrijwaren van roofdieren. Deze opmerkelijke symbiose tussen de mier en de acaciaboom, waarvan de springspin profiteert, is een van de best bestudeerde voorbeelden van een voor beide partijen voordelige samenwerking tussen planten en dieren.

Deze biologische ontdekking inspireerde Antoinette Hertsenberg voor het verhaal van haar tweede kinderboek dat evenals Krachtvoer (Karakter, 2009) een vegetarische thematiek heeft. In Arie en de langnekken moet het springspinnetje Arie lijdzaam toezien hoe tante Acacia langzaamaan ziek wordt omdat de langnekken elke nacht de boom komen kaalvreten. De toestand wordt zo kritiek dat Arie dreigt te moeten verhuizen... tot hij Fenna de mier ontmoet. Samen smeden ze een plannetje om de langnekken te verjagen. Bij het volgende bezoek van de langnekken vallen de mieren aan en ze kruipen over hun tong en in hun oren en neusgaten. Genoeg gekriebel om het op een lopen te zetten en nooit meer terug te komen.

Arie en de langnekken is een lees- en voorleesboek dat twee unieke fenomen uit de wondere wereld van de biologie als uitgangspunt neemt: het vegetarische springspinnetje en de symbiose tussen mier en acaciaboom. Het boekje is nergens belerend en neemt het vegetarisme enkel als context voor een leuk natuurverhaal. De illustraties van Len Munnik vormen een perfecte symboise met het verhaal van Antoinette Hertsenberg en ondersteunen het voorlezen van het verhaal voor de allerkleinsten.

Dat de Bagheera Kiplingi occasioneel een mierenlarfje opeet of een soortgenoot kannibaliseert laten we bij lezing van dit mooie kinderboek graag buiten beschouwen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Arie en de langnekken
Auteur: Antoinette Hertsenberg
Illustraties: Len Munnik
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Jaar: 2010
Collatie: 40 pp. – ill.
ISBN: 978-90-6112-577-8
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: