woensdag 17 november 2010

Francis van Arkel, Michiel Postma, Leo van Mierlo - Stamppot!

Het is ongelofelijk hoeveel personen er aan een klein boekje kunnen werken. Neem nu Stamppot!: een klein boekje van 14,5 cm op 14,5 cm, 46 pagina's dun waarvan 24 bedrukt met tekst en de rest met foto's of tekeningen. Aan de teksten, de foto's en de styling hebben maar liefst – hou u vast – tien (10!) mensen gewerkt. Het boekje bevat dan ook elf recepten voor stamppotten, een recept voor gehaktbal en één voor varkensrollade, vier recepten voor fruitcompotes, een inleiding en enkele wistjedatjes. Ik vraag me af hoe je dat doet, zo'n boekje maken met tien mensen.

Stamppotten allerhande vormen een essentieel onderdeel van de Nederlandse culinaire traditie, maar ook in Vlaanderen wordt er wat afgestoempt. De basis bestaat doorgaans uit aardappelen en groenten. De uitwerking kent vele variaties. Dit boekje presenteert alvast elf recepten voor stamppot met boerenkool, appels (hete bliksem), snijbonen, andijvie, prei, rode ui, rucola, witloof, koolrabi en spruitjes, zoete aardappel en een voor hutspot. De recepten zijn kort – veel werk is er nu eenmaal niet aan een stamppot. Een fotootje toont telkens een serveersuggestie van het resultaat.

Een kort boekje met een spaarzaam aantal van korte recepten behoeft slechts een korte bespreking. Stamppot! is een gewoon boekje waarvan het doel mij niet helemaal duidelijk is. De Brusselse kok Albert Verdeyen schreef een tijdje geleden in zijn eentje een boek vol met 45 stoemprecepten. Elf recepten met tien man te boek stellen is geen vetpot.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Stamppot!
Auteur: Francis van Arkel, Michiel Postma, Leo van Mierlo
Fotografie: Remco Lassche, Bart Nijs, Rein van Koppenhagen, Peer van der Kruis
Uitgeverij: ImageBooks Factory
Jaar: 2010
Collatie: 46 pp. – ill.
ISBN: ?
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: