vrijdag 7 augustus 2009

Jane Webster - A table. De culinaire joie de vivre van Normandië

In Normandie, op ongeveer tien minuten rijden van Rouen en een uurtje van Parijs, staat Château de Bosguet waar de Australische Jane Webster sinds een aantal jaren kookvakanties organiseert onder de naam The French Table. Dat is meteen ook de oorspronkelijke titel van dit boek dat in 2008 bij de Australische uitgeverij Viking verscheen als At my French table.

Na een huwelijksreis naar Parijs raakte Jane Webster in de ban van de francofilie en ze legde zich als hobbykok toe op de Franse keuken. Algauw nam ze ontslag als basisschoollerares om een klein café te openen in Melbourne. Samen met haar man Peter en met haar vier kinderen ontwikkelde ze haar ultieme droom tijdens hun frequente gezamenlijk reizen naar Frankrijk die steevast eindigden in Normandië. Daar zouden ze voor langere tijd naartoe verhuizen om er een bedrijf uit de grond te stampen dat culinaire rondleidingen combineerde met kooklessen. Ze kochten een verwaarloosd château – met perfect ingerichte professionele keuken – in het gehucht Bosguet op het Normandische platteland, stopten beiden met werken, verkochten hun huis, vulden twee containers met hun spullen, haalden de kinderen van twaalf, elf, negen en vier van school, en verkasten eind 2005 voor anderhalf jaar naar Normandië om Jane’s bedrijf in het kasteel op te bouwen.

In dit boek doet Jane Webster het relaas van dit avontuur vanaf het begin van de droom, over de renovatie van het kasteel en de integratie in het Franse plattelandsleven tot aan de opening van The French Table. De zes hoofdstukken lezen aangenaam en vlot weg, en worden afgewisseld met vier hoofstukken met in totaal zevenendertig seizoensrecepten die het beste uit het Franse terroir presenteren. Bij de verhalende hoofdstukken vinden we sfeervolle reportagefoto’s die het plattelands- en kasteelleven ten volle illustreren. Bij de meeste recepten krijgen we dan weer mooie foodfotografie voorgeschoteld.

A table. De culinaire joie de vivre van Normandië is een zeer mooi vormgegeven en persoonlijk verhaal van een Australisch gezin dat zijn ultieme droom heeft waargemaakt. Zowel foodies, interieurliefhebbers, francofielen of gewoonweg dromers houden aan dit boek een aantal aangename leesuurtjes over. De romantisering van de hele onderneming past perfect in het genre en verbloemt meesterlijk de waarschijnlijk harde financiële en organisatorische realiteit waar we bitter weinig over vernemen. Maar het gaat dan ook voornamelijk over het joie de vivre, en dat spat van elke bladzijde.

[Edward Vanhoutte]


Titel: A table. De culinaire joie de vivre van Normandië
Auteur: Jane Webster
Fotografie: Nikole Ramsay & Mark Roper
Uitgeverij: Tirion Culinair
Jaar: 2009
Collatie: 312 pp. – ill.
ISBN: 978-90-4391-228-0
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: At my French Table (Viking, 2008)

Geen opmerkingen: