dinsdag 25 augustus 2009

Donna Hay - No time to cook

Donna Hay moet zowat de kampioen zijn van de makkelijke gerechten die zo gestyled zijn dat ze er als restaurant-food uitzien. Je kent ze wel, die no-time-to-cook-dingetjes waarbij het erop aankomt enkele snel klaar te maken ingrediënten bijeen te gooien en ze zo te presenteren dat het lijkt alsof je er uren werk aan hebt gehad. Dat effect bereik je onder andere door wat exotische combinaties op tafel te zetten zoals kip met sumak & amandelcouscous, in kweepeer gebraden lamsvlees, in kokos gepocheerde kip met koriander of pompoen-kikkererwtencurry, bijvoorbeeld. Het is natuurlijk nog maar de vraag of de zoektocht naar sumak, kweeperengelei, citroenblaadjes en rode currypasta echt wel tijdsbesparend werkt. En daar ligt meteen ook de zwakte van dit boek. Alhoewel de recepten inderdaad op papier een minimum aan tijd in de keuken vergen, zijn ze in Nederland en Vlaanderen niet zo simpel klaar te maken vanwege het supermarktaanbod dat – hoe kan het ook anders – totaal verschillend is van wat men in Australië vindt. Door zijn geografische ligging en demografische samenstelling zijn verse Oosterse producten er immers vlot te verkrijgen. De Australische keuken presenteert dan ook een mix tussen Europese boerenkost, Italiaanse eenvoud en Aziatisch exotisme.

Dit bewijst nog maar eens dat een conceptboek als No time to cook niet zomaar naar een ander continent kan worden gebracht door middel van een eenvoudige vertaling. Zet daar tegenover recente Vlaamse en Nederlandse publicaties zoals Spitsuurkoken van Loethe Olthuis (Terra, 2008), Iedere gek kan koken van Joyce Huisman (Inmerc, 2009) of De creatieve kookbijbel van Véronique & Michel De Meyer (Standaard, 2009) en je ziet meteen wat ik bedoel. In deze boeken wordt snel en vers gekookt met producten van bij ons. De kookboeken van de Colruyt doen hetzelfde, maar zijn dan weer minder chique gestyled.

Donna Hay staat aan het hoofd van een wereldwijd lifestyle imperium dat kookboeken, een magazine, een lijn met keukenspullen en voedingsproducten op de markt brengt. Ze weet dus heus wel hoe je een product als dit boek maakt en aan de man brengt. En dat is ook duidelijk te zien. De interne boekverzorging straalt rust uit en dat is belangrijk voor het tempo waarmee je dit boek doorbladert. De fotografie van Con Poulos is van hoge kwaliteit en past perfect in het Donna Hay-concept. Paginagrote foto’s worden afgewisseld met bladzijden waarop telkens twee recepten in twee kolommen staan, elk met hun eigen foto. De lichtblauwe steunkleur die wordt gebruikt bij de tekstkaders en paginanummers is een echo van de achtergrondkleur van de fotografie en creëert een eenheid in dit boek. Het grote afwerkingsformaat met softcover combineert de grandeur van een koffietafel kookboek met het glossy karakter van een lifestyle magazine.

De 240 recepten zijn ingedeeld in zeven hoofdstukken waarbij snelheid en een minimum aan kook- en afwastijd centraal staan. Die hoofdstukken promoten het snel combineren van verse ingrediënten en het koken in één koekenpan, braadpan of ovenschaal. Tussen de hoofdstukken staan telkens drie pagina’s foto- en tekstcollages met snelle trucjes met betrekking tot ontbijten, marinades, sauzen, garnituren, hapjes en zoete traktaties. Het boek sluit af met een verklarende woordenlijst, omrekeningstabellen voor maten, gewichten en temperaturen en een uitgebreid register op recept, hoofdingrediënt en receptencategorie.

No time to cook is een herkenbaar Donna Hay-product waarbij eenvoudige gerechten in een schitterende vormgeving worden gepresenteerd. Het exotische karakter van vele gerechten doet het snel-klaar-concept wat teniet vanwege de mindere beschikbaarheid van de ingrediënten in onze contreien. Maar voor wie van de Australische lifestyle keuken houdt, zal dat zeker geen bezwaar zijn.

[Edward Vanhoutte]


Titel: No time to cook
Auteur: Donna Hay
Fotografie: Con Poulos
Uitgeverij: Unieboek Uitgeverij / Van Dishoeck
Jaar: 2009
Collatie: 208 pp. – ill.
ISBN: 978-90-475-0895-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: No time to cook (Fourth Estate, 2008)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

We hebben het boek sinds kort en de ingredienten zijn redelijk goed te vinden bij de zaanse grootgrutter. We zijn er blij mee dat de recepten vaak voor 2 personen zijn zodat je niet aan een 5 persoons voorverpakte familie dis zit en veel te veel eet / over blijft.

Anoniem zei

Ik heb het boek enkele weken geleden gekocht en heb al heel wat gerechten klaargemaakt. Ze waren allen overheerlijk en makkelijk te bereiden. Het was geen enkel probleem om de ingredienten te vinden! Een echte aanrader

Anoniem zei

Echt een top kookboek! aanrader voor iedereen! Makkelijk te bereiden recepten, niet teveel ingredienten per recept en ingredienten zijn goed te vinden. Veel 2 persoons recepten, ideaal!!

Anoniem zei

Net in begonnen: wasabizalm met erwtenpuree (erg lekker!); kan iemand mij vertellen waar de (w) op duidt, die achter het de ingredient nori staat?