zondag 23 augustus 2009

Leila Lindholm - A Piece of Cake

Bij ons is Leila Lindholm quasi onbekend, maar in Zweden is ze een ster. Sinds ze in 1999 tot vrouwelijke chef van het jaar werd verkozen, verschijnt deze Zweedse chef met Marokkaanse roots geregeld op de veelbekeken ochtendshow Nyhetsmorgon van TV4. Dat leverde haar in 2004 de titel van beste TV-kok op waarna ze haar eigen kookprogramma’s mocht gaan doen zoals Leilas mat (‘Leila’s eten’) in 2005-2006, en Leilas fest (‘Leila’s feest’). In het seizoen 2007-2008 In datzelfde jaar werd ook Leila bakar (‘Leila bakt’) uitgezonden waarvan dit boek A piece of cake een spin-off is. Voorheen werden haar TV-optredens ook al vertaald naar de kookboeken Leilas Middagstips (Natur och Kultur, 2004) en Leilas guldkant på vardagen (Natur och Kultur, 2006). Met A Piece of Cake publiceert ze haar derde kookboek die wel eens haar doorbraak in de rest van Europa en Amerika zou kunnen worden. Dit boek is immers al vertaald naar het Engels, het Duits en het Nederlands, en van de Zweedse versie alleen al verkocht ze meer dan 25.000 exemplaren. Ondertussen lanceerde ze ook haar eigen magazine Leilas country living en is Leila een merk geworden.

Voor A Piece of Cake verzamelde Lindholm ruim tweehonderd van haar favoriete bakgerechten en vertaalde ze die naar recepten die haalbaar zijn voor zowel de absolute beginneling als de ervaren hobbykok. Lindholm huldigt immers het adagium dat koken simpel, speels en voor iedereen haalbaar moet zijn. Om dat te bereiken, brengt ze elk recept terug tot de essentie die ze in genummerde stappen en in een zeer verstaanbare taal neerschrijft. Of het nu om een klassiek kruimeldeeg in 2 stappen of om een bewerkelijke romantische bruidstaart in 35 stappen gaat, Lindholms no-nonsense aanpak met betrekking tot de receptuur helpt je er vlot doorheen.

De tien thema’s waarin de recepten zijn onderverdeeld geven een overzich van het aanbod: koekjes, taarten, gevuld gebak,cakejes & muffins, feestgebak, vruchtenlimonade & koffiebroodjes, hartig brood, volkorenbrood & knäckebröd, zoete lekkernijen zonder oven en sausen, crèmes & jams. Doordat Lindholm dikwijls een basisrecept geeft met een resem variaties die daarop voorbouwen, ligt het receptentempo redelijk hoog. Daarom werd ook gekozen voor een lettertype dat net niet te klein is voor de leesbaarheid, maar klein genoeg om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. De vele foto’s van Wolfgang Kleinschmidt zorgen voor kleurrijke rustpunten waarbij nu eens een gerecht centraal staat, dan weer een product, een sfeerbeeld of de auteur van het boek.

De tweehonderd bak- en andere recepten uit Leila Lindholms A Piece of Cake vormen samen een goed basisboek met een groot aanbod aan klassieke en nieuwe gerechten die meestal uit de oven komen. En alleen al omdat Leila Lindholm een van de weinige chefs is die het belang van koud water bij het succesvol bakken van gekneed en gerezen brood in de verf zet, verdient dit boek een plaats op je boekenrek.

[Edward Vanhoutte]


Titel: A Piece of Cake
Auteur: Leila Lindholm
Fotografie: Wolfgang Kleinschmidt
Uitgeverij: Kosmos
Jaar: 2009
Collatie: 224 pp. – ill.
ISBN: 978-90-215-4591-2
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: A Piece of Cake (Natur och Kultur, 2008)

1 opmerking:

Anoniem zei

A piece of cake is een super boek!
Jeetje mina.. Hele begrijpbare recepten en de meeste zijn zeer eenvoudig.

Het enige minpuntje is dat de vertaling hier en daar wat raar is, maar daar kom je vanzelf wel uit.
Het is een boek voor de bakker die zoals gezegd veel of weinig ervaring heeft. Een van de leuke dingen aan dit boek vind ik de vele verrassende variaties en combinaties op recepten. Deze zijn dan van normale ingredienten, en niet, wat je vaak wel ziet in kookboeken, onverkrijgbare en exotische producten. Verder hele mooie, realistische en sfeervolle foto's. Kortom een boek wat je moet hebben als je van bakken houd. Het is zéker de €25 waard!