woensdag 19 augustus 2009

Sandra Mahut - Yakitori! Japanse saté

Wie terugkomt van een bezoek aan Japan zegt wel eens smalend dat je er alles kan eten, zolang het maar op een stokje zit. Japanse saté’s met vanalles op zijn heel eenvoudige gerechtjes die je overal op straat kunt kopen. Ze kunnen van tevoren worden klaargemaakt en worden gemarineerd in sakésaus, mirin of sojasaus die tijdens het roosteren zorgt voor een lekkere karamellisering. Deze spiesjes kunnen op elk moment van de dag worden gegeten en vormen afzonderlijk een heerlijke snack of kunnen worden gecombineerd tot een volledige maaltijd. De oorspronkelijke Franse ondertitel van dit boekje luidt dan ook toepasselijk: ‘Des mini-brochettes pour l’apéritif ou pour un dîner tout entier’.

Yakitori betekent letterlijk ‘geroosterd gevogelte’. Traditioneel bestaan yakitori dan ook uitsluitend uit kip, maar tegenwoordig heb je ze ook met runds-, varkens- of lamsvlees of met vis en zeevruchten. Veel heb je niet nodig om yakitori te maken: een goed mes, kushi’s (dat zijn prikkers van hout of van bamboe), een grill, barbecue of elektrische bakplaat en saus voor yakitori die tezelfdertijd ook de marinade is. Deze marinade kan je kant en klaar kopen in de Oosterse speciaalzaak, maar die die je met de recepten uit dit boek maakt, is natuurlijk veel lekkerder.

In dit boekje presenteert Sandra Mahut in totaal dertig recepten voor yakitori waarvan acht met kip en eend, zeven met rundsvlees, twee met varkensvlees, één met konijn en één met lamsvlees, zes met vis en zeevruchten en vijf vegetarische spiesjes. Tussenin staan nog recepten voor maki en nigiri sushi en het boek sluit af met nog vier recepten voor sausjes en bijgerechten.

Conform de vormgeving van de reeks waarin dit boekje verschijnt en waarin reeds deeltjes verschenen over cheesecake, clafoutis, appeltaart, baklava, panna cotta, kleine koekjes en muffins, staan bovenaan de recepten telkens de bereidingstijden vermeld. Van elk gerecht is een foto opgenomen in een Oosters decor.

Yakitori! is een geschikt boekje voor wie creatieve saté’s wil serveren bij het aperitief, als tussendoortje of voor wie een volledig diner wil opbouwen met deze smakelijke spiesjes. Met een tafelgrill binnen of buiten wordt het een feest.

[Edward Vanhoutte]Titel: Yakitori! Japanse saté
Auteur: Sandra Mahut
Fotografie: Richard Boutin
Uitgeverij: J.H. Gottmer / H.J.W. Becht
Jaar: 2009
Collatie: 74 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1257-3
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Yakitori! (Marabout, 2008)

Geen opmerkingen: