maandag 3 augustus 2009

Bitte E:son Forsberg - DinerXL. Lekker koken voor familie en vrienden

Het is een ongeschreven regel in de kookboekenindustrie dat de gepubliceerde recepten uitgewerkt worden voor vier personen. Niet in dit boek met de toepasselijke titel DinerXL. Hier is het allemaal een beetje ruimer berekend en zijn de recepten doorgaans voor 6 tot 10 personen bedoeld. De recepten zijn ook heerlijk ongecompliceerd, zodat koken voor grotere groepen zeker geen karwei wordt. Toegegeven, het zijn nu niet meteen de meest culinaire gerechten die hier te boek staan, maar de buffetten die Bitte E:son Forsberg hier presenteert zijn zeker gevarieerd en uitgebreid genoeg om ieders honger te stillen en aan alle voorkeuren te gemoet te komen.

De Zweedse Bitte E:son Forsberg is een freelance journaliste die in 2005 met Festligt runt bordet (Kakao förlag) een relaxed kookboek schreef waarin veertien buffetten de revue passeren. Dit boek werd naar het Noors vertaald onder de titel Bord Degg Deg! (Schibsted forlagene, 2007), wat zoveel betekent als 'Tafeltje dek je!' en het is die versie die nu naar het Nederlands werd vertaald.

Het boek staat barstenvol recepten voor kleine hapjes, bijgerechten, drankjes, sauzen, verschillende soorten maaltijdbrood en vooral veel fingerfood met een Scandinavisch tintje. Die gerechten worden door de auteur tot veertien buffetten gecombineerd, elk met een eigen thema. Zo krijgen we onder meer garnalen in knoflookmarinade, tomatencouscous, kaastaartjes, kip aan spiesjes, gevuld brood en mangosalade op een strandparty, gemarineerde schaaldieren met aïoli, visspiezen, asperges, gegratineerde mosselen en aardappelsalade op een feestje op de steiger en appelsalade, varkenshaas met appel, zomers tomatenbrood, gemarineerde wortelen en courgettepastei tijdens het oogstfeest. Alle gerechten kunnen natuurlijk tot nieuwe buffetten worden gecombineerd en dat is eigenlijk ook de bedoeling van dit boek. Een register op gerechten per hoofdstuk en een register op hoofdingrediënt maakt van het boek een handig werkinstrument bij de organisatie van feestjes allerhande.

Dit boek is een sterke aanrader voor wie gek is op picknicken, feestjes in de buitenlucht en etenjes op ongewone plaatsen. De ongecompliceerdheid van de gerechten die voor grotere hoeveelheden zijn berekend dan doorgaans gebruikelijk in kookboeken en de relaxte omgang met eten die de auteur in dit boek demonstreert neemt alvast iets van de voorbereidingsstress weg. De eenvoudige manier waarop de gerechten werden gefotografeerd draagt bij tot de laagdrempeligheid van dit mooi vormgegeven boek.

[Edward Vanhoutte]


Titel: DinerXL. Lekker koken voor familie en vrienden
Auteur: Bitte E:son Forsberg
Fotografie: Anders Norrsell
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2009
Collatie: 173 pp. – ill.
ISBN: 978-90-661-928-4
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Festligt runt bordet

Geen opmerkingen: