zaterdag 8 augustus 2009

Marc Grossman - Muffins

Ik herinner me een memorabel ontbijt in Greenwich Village, de sympatieke dorpsbuurt in New York, samen met een goede vriendin op een bankje in het park, en in het goede gezelschap van twee van de grootste en lekkerste muffins die ik ooit heb gegeten. Het kiezen alleen al in de ontbijtcorner was een feest. Een twintigtal varianten van het gerezen en gebarsten gebakje lagen er vers gebakken geuren af te geven en het leek wel of die New Yorkers werkelijk van alle groenten en fruit muffins konden bakken. Sinds die ervaring ben ik altijd benieuwd naar recepten voor muffins.

In dit leuke boekje bundelt Marc Grossman achtentwintig recepten voor deze smeuïge gebakjes. Natuurlijk staan de klassiekers zoals chocolade-, banaan- en bosbessenmuffins erin, maar ook curieuze varianten met wortels, courgette, pompoen en groene thee. Deze recepten geven aan dat muffins niet alleen als zoetigheid kunnen worden gegeten, maar het ook als hartige begeleider van een kopje thee of een glaasje champagne kunnen waarmaken. Elk recept wordt kort ingeleid door de auteur waarna de droge en vloeibare ingrediënten in aparte lijstjes worden weergegeven. De baktijden worden telkens gegeven alsook het aantal muffins waarvoor het recept geschikt is. De receptuur begint voorbeeldig met de vermelding van de temperatuur waarop de oven moet worden voorverwarmd. Dat is een cruciale fase in het succesvol bakken van muffins, zo lezen we in Grossmans inleiding. Een niet goed voorverwarmde oven droogt de muffins blijkbaar uit, en dat moet koste wat het kost worden vermeden. Een goeie muffin test je immers aan zijn smeuïgheid.

Muffins is een geslaagd boekje in een leuke reeks waarin eerder ook al verrassende boekjes over cheesecake, clafoutis, appeltaart, baklava en kleine koekjes verschenen.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Muffins
Auteur: Marc Grossman
Fotografie: Akiko Ida
Uitgeverij: J.H. Gottmer / H.J.W. Becht
Jaar: 2009
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 978-90-230-1249-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Muffins (Marabout, 2004)

Geen opmerkingen: