vrijdag 21 augustus 2009

Lucy Broadhurst - 1-2-3-4 Bakken met plezier!

Ha! Daar is Lucy Broadhurst weer. Na 1-2-3-4 Koken met plezier rijmt ze verder met 1-2-3-4 Bakken met plezier. Althans in het Nederlands, want de oorspronkelijke Engelstalige titel luidt Ready, Steady, Bake naar analogie met het eerder verschenen Ready, Steady, Spaghetti. Broadhurst was ook de anonieme auteur van het Kinderkookboek dat op drie recepten na de mosterd haalde bij 1-2-3-4 Koken met plezier.

Dit kinderbakboek onthult nu het mysterie van deze drie ‘nieuwe’ recepten: ze staan gewoon in dit bakboek met dezelfde ingrediëntenlijst, dezelfde fotografie, maar een licht afwijkende vertaling van de receptuur. Wat ook nog verschilt zijn de aanduidingen van de hoeveelheden. De receptuur in het Kinderkookboek was goed voor 2 perenflapjes en 20 chocoladeberenkoekjes terwijl dezelfde hoeveelheden ingrediënten in dit bakboek goed zijn voor maar liefst 12 perenflapjes en 15 chocoladeberenkoekjes. Met het derde nieuwe recept uit het Kinderkookboek kan je 12 ‘smakelijke rolletjes’ maken. In Bakken met plezier worden dat 12 ‘specerijenkrullen’. De instructiefoto’s bij dit recept zijn dezelfde gebleven.
Tussen Koken met plezier en Bakken met plezier is er slechts een lichte overlap. Enkele recepten komen in beide boeken voor, maar de boeken zijn echt wel complementair aan elkaar.

In dit bakboek staan negenennegentig recepten voor wie met en voor kinderen wil bakken. Er zijn vijfentwintig recepten voor zoete lekkernijen zoals omgekeerde bananencake en koekjes met marshmallowvulling, zevenentwintig recepten voor kleine cakejes en muffins, vierentwintig recepten voor nagerechten uit de oven zoals gegratineerd fruit of chocoladerol en drieëntwintig recepten voor feestgerechten genre custardpakketjes, tweekleurenbrownies of karamelkoekjes.

De recepten zijn overzichtelijk en helder en de fotografie spreekt kinderen zeker aan. De verschillende stappen in het recept zijn genummerd en verwijzen soms naar bijpassende fotootjes die een bepaalde techniek of handeling verduidelijken. De vormgeving is, conform die van het vorige 1-2-3-4-boek, speels maar zeer functioneel opgevat.

Dit bakboek beperkt zich wel tot het zoete smaaksegment en bevat geen enkel recept voor een hartig gerecht uit de oven.

Met 1-2-3-4 Bakken met plezier heb je een goed bakboek in handen met net geen honderd recepten die alle zoetemondjes zullen vullen. Dit boek heeft mijn twijfels over het werkelijke bestaan van de natuurlijke persoon Lucy Broadhurst nog altijd niet weggenomen, maar dat is bijzaak.

[Edward Vanhoutte]


Titel: 1-2-3-4 Bakken met plezier!
Auteur: Lucy Broadhurst
Fotografie: Michele Aboud
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2009
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5426-510-8
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Ready, Steady, Bake (Murdoch Books, 2008)

Geen opmerkingen: