vrijdag 28 augustus 2009

Michele Cranston - Marie Claire. Fresh + Fast. Lekker en gezond eten

Op de achterzijde van dit kookboek staat de volgende wervende tekst: ‘Fresh + fast is een feelgood kookboek dat een gezonde levensstijl viert: met heerlijke, verse ingrediënten die eenvoudig klaar te maken zijn en met gerechten die simpel en stijlvol worden opgediend.’ Doorgaans vertrouw ik dergelijke achterflapteksten voor geen cent omdat ze meestal door eindredacteurs of marketingmensen worden geschreven met als enig doel de potentiële koper over de streep te trekken om het boek aan te schaffen. Ik heb er bijvoorbeeld een grondige hekel aan als men in de flaptekst meer recepten aanprijst dan er werkelijk in het boek zijn opgenomen. Maar in het geval van dit kookboek dat onder de vleugels van het lifestyle blad Marie Claire wordt uitgegeven, klopt elk woord van de geciteerde tekst. Dit is inderdaad een feelgood kookboek waaarbij verse ingrediënten worden gecombineerd in eenvoudige gerechten die een mooie foodstyling hebben ondergaan vooraleer ze vakkundig werden gefotografeerd. Trouw aan het imago van het patronerende blad combineert dit boek trouwens foodfotografie van Gorta Yuuk met modefotografie van Antony Ong. Drie modellen van het modellenbureau Chic fladderen tussen de gerechten door in luchtige jurkjes en rokjes als demonstratie van wat lekker en gezond eten voor je kan doen.

Dit boek is goed voor honderdtwintig recepten op dik glossy papier waardoor het boek een luxueuze uitstraling krijgt. Het binnenwerk is zeer verzorgd uitgevoerd en de talrijke foto’s zorgen voor een fris en kleurrijk karakter.

De twaalf hoofstukken waarin de recepten zijn ingedeeld kregen elk een kernwoord die tesamen een overzicht bieden van de inhoud van dit boek: vers, snel, bladgroente, vis, groente, citroen en limoen, vlees, fingerfood, fruit, zoet, proost en voorraad. De eerste twee hoofdstukken zijn perfect inwisselbaar en presenteren snelle en makkelijk te maken gerechten waarbij de combinatie van slechts enkele kraakverse ingrediënten een minimum aan bereidingen vraagt zoals kip-papayasalade of risoni met pesto en tonijn. De mediterrane keuken is overigens nooit veraf in de recepten uit dit boek die qua stijl volledig aansluiten bij de lichtere en eenvoudige maaltijden uit de zuiderse eettradities met veel verse groenten, lekkere vis, kruidig en gegrild vlees en zomerrijp fruit. Uiterst geschikt voor een snelle lunch of een eenvoudig diner dat kan worden voorafgegaan door enkele hapjes uit het hoofdstuk ‘Fingerfood’ en een drankje uit het deeltje ‘Proost’. Voor de zoetekauwen staan er tien dessertgerechtjes in dit boek die worden aangevuld met tien fruitcreaties die perfect als afsluiting van de maaltijd kunnen worden geserveerd. Achteraan het boek staat een verklarende woordenlijst en een register op gerecht, hoofdingrediënt en gerechtencategorie. Zo krijg je direct een overzicht van de twintig desserts uit het boek.

Fresh + fast is een aantrekkelijk vormgegeven lifestyle-kookboek met een leuk aanbod aan gevarieerde en makkelijke gerechten die niet zozeer uitblinken door hun originaliteit maar eerder door hun eenvoud en aandacht voor versheid en lichtheid. Het is een typisch lente- en zomerboek dat echter ook in andere seizoenen goed te gebruiken is.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Marie Claire. Fresh + Fast. Lekker en gezond eten
Auteur: Michele Cranston
Fotografie: Anthony Ong & Gorta Yuuki
Uitgeverij: Unieboek / Van Dishoeck
Jaar: 2009
Collatie: 256 pp. – ill.
ISBN: 978-90-457-0926-4
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Fresh + Fast (Murdoch Books, 2008)

Geen opmerkingen: